Srbija mora da izgradi 13 protivgradnih sistema

5

Prvi automatski sistem protivgradne odbrane biće instaliran u Radarskom centru Valjevo koji brani teritoriju površine od skoro 590.000 hektara, izjavio je minstar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Prošle nedelje zaključen je ugovor o nabavci prvog automatskog protivgradnog sistema za radarski centar u Valjevu, rekao je Nedimović u Skupšini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika.

– Srbija mora da da izgradi takvih 13 radarskih sistema i centara, koji će koštati 25 miliona evra – kazao je on i dodao da će prvi biti građen početkom godine, kao i da je potpisan ugovor sa „Trajalom“ iz Kruševca.

Nedimović je precizirao da je ove godine u Srbiji ispaljen najveći broj protivgradnih raketa u prethodne dve decenije.

On je podsetio da je studija pokazala da se ide na automostsku protivgradnu zaštitu, kao i da je posle toga odlučeno da prvi ide za Valjevo jer je taj deo Srbije najviše stradao od nevremena.

– Valjevo je prvo na udaru sa one strane, jer nemamo sinergiju sa protivgradnim sistemom BiH i zato smo tu imali najveću štetu uz Drinu. Sledeći će ići na Bukulju, Araneđelovac, pa na Frušku Goru – rekao je Nedimović.

Foto: pgprs-info.com


reklama