Srebrna svilenica – dobar saveznik u lečenju dijabetesa

292

Srebrna svilenica (Gymnema sylvestre) je biljka koja se već vekovima koristi kao prirodni lek za šećer u krvi. Indijska tradicionalna medicina je primenjuje od davnina, kao lek za šećer u mokraći, a hindu naziv „gur-mar“ možda najbolje opisuje ovu biljku, a u prevodu znači da „razara šećer“.

Srebrna svilenica se vremenom pokazala korisna kod šećerne bolesti i to za oa tipa šećerne bolesti – dijabetes tip 1 i dijabetes tip 2. Prvi naučni dokazi da se zaista radi o prirodnom leku za dijabetes obelodanjeni su sredinom 20. veka. Kroz istoriju se ova biljka koristila za različite namene, na primer kao lek protiv ujeda zmije, protiv malarije i urinarnih infekcija. Danas je sve traženija, i to srebrna svilenica kapsule i ekstrakt srebrne svilenice protiv visokog nivoa šećera u krvi, ali i srebrna svilenica čaj za mršavljenje.

Utvrđeno je da srebrna svilenica utiče direktno na regeneraciju ćelija pankreasa, čija je uloga proizvodnja insulina. Osnovni aktivni sastojak srebrne svilenice je gimnemična kiselina. Nalazi se u listu i korenu biljke. Ona u stvari inhibira slast, pa se smanjuje slatkast ukus hrane. Međutim, mnogo je važnije od toga da gimnemična kiselina smanjuje usvajanje šećera u organizam, normalizuje nivo šećera u krvi i povrh svega obuzdava apetit. Zato se čaj od srebrne svilenice koristi za mršavljenje. Srebrna svilenica eliminiše višak glukoze i onemogućava pretvaranje u masti. Predstavlja pomoćno sredstvo za skidanje naslaga sa stomaka. Potencijalno je dobra i za snižavanje holesterola i triglicerida.

Biljka se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao i osobama sa niskim nivoom šećera u krvi.

Lekovita svojstva srebrne svilenice:
– regulacija nivoa šećera u krvi
– smanjuje apetit i posebno žudnju za slatkišima
– smanjuje apsorpciju šećera u organizam
– pomaže kod mršavljenja i održavanja normalne težine
– podržava normalan rad pankreasa
– deluje diuretski
– podstiče cirkulaciju

Medicinski tretman kod dijabetesa uključuje kombinaciju promene načina ishrane, fizičke aktivnosti, uzimanja lekova ili insulina (kako je lekar propisao) i evidentiranje sopstvenih nivoa šećera u krvi. Srebrna svilenica ne može da se preporuči kao zamenu za ove tretmane, ali može biti potencijalno koristan dodatak na medicinski tretman dijabetesa u dogovoru sa lekarom. Isto tako se smatra adekvatnim dodatkom kod insulinske rezistencije.

Srebrna svilenica raste u tropskim predelima Afrike, Azije i Australije. Posebno je prisutna u Indiji i Šri Lanki. Sporo raste i spada u ugrožene vrste. To je višegodišnja biljka penjačica sa zelenim jajolikim i elipsastim suprotnim listovima. Cvetovi su sitni žuto-zeleni. Istraživanja su još aktuelna, a mnogi smatraju da biljka srebrna svilenica predstavlja budućnost u lečenju dijabetesa prirodnim putem.

Izvor: Lekovite biljke

Foto: Sekh Sayantan, Burdwan Eco Garden, Bugwood.org, Wikipedia


reklama