„Sremski svinjokolj“ čuva stare običaje i tradiciju Srema

123

„Sremski svinjokolj“ u Vognju, jedna je od manifestacija sa najdužom tradicijom u opštini Ruma, a ove godine održan je 29. put.

Ova manifestacija održava duh tradicije, pružajući mladima priliku da se upoznaju sa procesom svinjokolja na autentičan način. Kao i prethodnih godina, ekipe iz Vognja i okolnih sela Srema takmičile su se u brzoj obradi svežeg mesa, kuvanju kotlića i tradicionalnom pripremanju specijaliteta od mesa.

Posetioci su imali priliku da vide ceo proces proizvodnje domaćih mesnih proizvoda, da ih degustiraju, ali i da ih kupe po povoljnim cenama. Manifestacija je pružila raznovrsnu zabavu za sve generacije, uključujući i učešće udruženja žena koje su predstavile svoje proizvode, nastupe folklornih društava i prigodnu muziku.

Cilj ove manifestacije, pored prikaza tradicionalnog načina obrade svinjskog mesa, je i okupljanje i druženje meštana, kao i prodaja njihovih domaćih proizvoda. Posle takmičarskog dela, predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić Bošković učesnicima je uručila zahvalnice, a potom su svi prisutni imali priliku da uživaju u gastronomskim specijalitetima pripremljenim tokom današnjeg svinjokolja, od paprikaša do tradicionalnih salnjaka.

Foto: Opština Ruma


reklama