Srpska govedina i na kineskom tržištu

6

Osim turskog tržišta, već tri nedelje goveđe meso iz Srbije se izvozi u Kinu, a u toku nedelje dolazi još jedna kineska kompanija koja je zainteresovana za nove količine srpske govedine, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar je istakao da je pitanje koje se sada postavlja „da li Srbija ima dovoljno govedine za izvoz“ i dodao da se stočni fond u našoj zemlji širi, najavljujući da će početkom sledećeg meseca u Bačkoj Topoli biti otvorena jedna od najvećih farmi govedine u zemlji sa 3.000 goveda.

– Francuska i Velika Britanija trude se već 30 godina da svoju govedinu izvoze na tržište Kine i ne uspevaju. Mi smo to uspeli radom od godinu i po dana – rekao je Nedimović za TV Pink.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da traži nova tržišta, jer, objašnjava, ako je loša cena na tržištu EU, uvek će moći svoje proizvode da ponudi nekim drugim tržištima.

S obzirom na spekulacije da prema Poglavlju 12 poljoprivrednici neće moći da nastave sa tradicionalnom proizvodnjom ajvara, kiselog kupusa ili rakije, Nedimović je rekao da su to „priče kojima se već 10 godina narod plaši Evropskom unijom“.

– Poljoprivrednici će moći da proizvode za svoje potrebe, ali postoje alati i načini za to, i na tome mora da se radi. Imate mogućnost da označite robu geografskim poreklom, kako konkurencija ne bi zloupotrebljavala ta imena. S druge strane, postojaće određene količine koje će domaćin moći da proizvodi i to ćemo u pregovorima sa EU da ishodujemo za naše proizvođače – naveo je Nedimović.

On je dodao da tradicija u toj proizvodnji neće biti narušena, kao i da će količina biti zadovoljavajuća za prosečnog domaćina.

Nedimović je još jednom demantovao vest da se kompanija „Ferero“ povlači iz Srbije i rekao da ne samo da se ne povlači, već želi da proširi svoje kapacitete.

– Rekli su mi da je lešnik koji se proizvodi u Srbiji kvalitetniji nego u drugim prostorima, i da ne planiraju samo da se zadrže, veći da prošire količine – podvukao je Nedimović.

Foto: Pixabay


reklama