Srpska kuhinja dvadeseta na listi od 100 najboljih svetskih kuhinja i jela

68

Na najnovijoj listi 100 najboljih svetskih kuhinja i jela, portala specijalizovanog za svetske kuhinje „TasteAtlas“, Srbija se nalazi na 20 mestu.

Taj portal, sa sedištem u Hrvatskoj, ocenjuje najbolje kuhinje, jela, gradove hrane, prehrambene proizvode i sastojake kao i liste poznatih restorana i kuvara, a ove godine sastavio je listu na osnovu 271.819 ocena jela i 80.863 ocena prehrambenih proizvoda.

Svaka zemlja ocenjena je na osnovu prosečnih ocena najbolje ocenjenih jela.

Kao zemlja sa najboljom kuhinjom ocenjena je Italija, na drugom mestu je Japan, na trećem Grčka.

Ispred Srbije su još i Portugalija, Španija, Turska, Argentina, Francuska, Brazil, Poljska, a od zemalja u regionu najbolje je ocenjena Hrvatska koja je na 19. mestu.

Od ostalih zemalja u regionu nalaze se Mađarska (na 21 mestu), BiH (27), Rumunija (29), Bugarska (30), Severna Makedonija (61), Slovenija (64), Albanija (91).

Poslednja na listi od 100 je Gana.

Kada se radi o Srbiji, najbolje rangirana hrana su pirotska peglana kobasica, petrovački kulen, futoški kupus, miročki sir, užička pršuta i još 88 pojedinačnih jela, dok su kao najbolji restorani ocenjeni salaši i vinarije.

Najbolje ocenjeno jelo u svetu za 2023. je brazilsko meso „Picana“, zatim malezijski hleb „Roti Canai“ i tajlandski prženi kolač „Phat Kaphrao“.

Foto: Envato


reklama