Srpska sela ponovo u trci za najbolja na svetu

38

Svetska turistička organizacija raspisala četvrti konkurs za izbor ruralnih destinacija, na kojem će učestvovati najviše osam naših sela.

Prošle godine bilo je to austrijsko selo Cel am Ze, smešteno među planinama i uz živopisno jezero, ali i još 30 ruralnih destinacija iz 18 zemalja sveta. Godinu dana ranije laskavu titulu najboljeg sela na svetu ponela je naša Mokra Gora, koja je izabrana među više od 170 prijavljenih seoskih destinacija iz 75 zemalja sveta, i to, kako je navedeno, zbog njenih izuzetnih vrednosti.

Svetska turistička organizacija (UNWTO) raspisala je i četvrti konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se unapredi uloga turizma u vrednovanju i očuvanju ruralnih predela. Kroz ovu aktivnost ova organizacija traga za najboljim turističkim predelima kao destinacijama u kojima se čuva kultura i tradicija. Podržava se raznolikost i pruža mogućnost za očuvanje biodiverziteta, odnosno traže se ona sela koja se ističu po svojoj posvećenosti održivosti u svim svojim aspektima (ekonomskom, socijalnom i ekološkom).

U skladu sa UNWTO definicijom ruralnog turizma, selo mora da ima malu gustinu naseljenosti i maksimalno 15.000 stanovnika, da se nalazi u predelu sa značajnim učešćem tradicionalnih aktivnosti, kao što su poljoprivreda, šumarstvo, stočarstvo ili ribarstvo, neguje zajedničke društvene vrednosti zajednice i način i stil života, kao i da bude posvećeno viziji turizma kao alata za pozitivnu transformaciju, inkluzivni i održivi razvoj, navedeno je u uslovima konkursa za izbor sela. Najbolje selo, prema postavljenim uslovima, mora da promoviše i štiti svoju prirodu i kulturu, ceni gastronomiju, zanate i svoje ljude, podstiče inovacije i preduzetništvo, osnažuje zajednicu i radi za dobrobit stanovnika i posetilaca.

Kako je za „Politiku” izjavila Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam i Udruženja za trgovinu, Ministarstvo turizma već četvrtu godinu zaredom objavljuje konkurs za najbolje selo.

– U skladu s brojnim standardima najviše osam sela može proći kandidaturu o kojoj dalje odlučuje Svetska turistička organizacija. Selo kandiduje lokalna turistička organizacija i prijava traje do 22. marta resornom ministarstvu, kako bi se komisija odlučila za najbolje i predala kandidaturu Svetskoj turističkoj organizaciji do 24. aprila – navodi Maljkovićeva i dodaje:

Grupacija za ruralni turizam Privredne komore Srbije uvek ističe međusobno osnaživanje i edukaciju članica iz cele zemlje, a i kroz nastup na sajmovima promovišemo domaću radinost, lokalne specijalitete i značaj sela za razvoj poljoprivrede, ekonomije i turizma jedne zemlje.

– Kroz saradnju sa članicama utičemo da lokalno stanovništvo odnosno preduzetnici promovišu i štite svoju prirodu, kulturu, zanate, gastronomiju i svesno podstiče inovacije i šire ideju preduzetništvo što ženskog što porodičnog. Selo je turistička atrakcija, pogotovo za prekookeanske goste i ima veliki značaj za celokupnu sliku koju turisti ponesu s destinacije, pogotovo ako učestvuju u izradi suvenira ili lokalnih specijaliteta, što je za strance uvek neprocenjivo. Apelujemo na što više lokalnih turističkih organizacija da prijave svoja sela i da rade na tome da ispunjavaju sve standarde kako bi mogli da prođu kandidaturu. Kroz ovo postižemo još jedan vid promocije kao destinacija i jačamo duh sela – navodi Tijana Maljković iz PKS.

Izvor: Politika

Foto: Lepše od Pariza/Agro TV


reklama