Srpske firme na sajmu Prodexpo ugovorile izvoz vredan osam miliona evra

169

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković posetio je Nacionalni paviljon Srbije na Sajmu prehrambene industrije Prodexpo u Moskvi i sa predstavnicima izlagača, 11 srpskih kompanija, razgovarao o poslovanju na ruskom tržištu.

Ove kompanije izvoze više od 50 miliona dolara na zahtevno rusko tržište što je za svako poštovanje, ali velike su mogućnosti da se taj izvoz poveća, rekao je Selaković.

Firme iz Srbije, tokom trajanja Sajma sklopile su nove poslove u vrednosti od osam miliona evra.

Selaković je pohvalio aktivnosti Privredne komore Srbije koja, kako je istakao, pomaže kompanijama da u teškim vremenima pandemije u Rusiji nađu ozbiljne partnere, zaključe nove poslove, ostvare profit i povećaju izvoz.

– Ministarstvo spoljnih poslova pod čijim okriljem je i ekonomska diplomatija, trudiće se da uloži dodatne napore da se uklone sve prepreke i barijere i pomogne kompanijama u zaključivanju što je moguće više poslova sa ruskim partnerima – poručio je Selaković.

Šef diplomatije je rekao da je posle dugo vremena čuo i o planiranim investicijama srpskih kompanija iz oblasti prehrambene i prerađivačke industrije na rusko tržište – da će naše kompanije početi da otvaraju fabrike i postrojenja u Rusiji, što će podržati na svaki način.

Direktor Sektora marketinga i edukacije Privredne komore Srbije (PKS) Marko Obradović objašnjava da je Prodexpo sajam na kome srpske kompanije tradicionalno prave odlične ugovore i dobre poslove.

– Interesovanje je veliko. Ovo je četvrti dan sajma, imamo odlične razgovore, kompanije su veoma zadovoljne kontaktima koji su uspostavljeni – rekao je Obradović.

Uz zahvalnost ministru Selakoviću na poseti, ali i na ukupnoj pomoći i podršci koju država pruža internacionalizaciji biznisa domaćih kompanija, Obradović je ministru u ime PKS, uručio plaketu za aktivnosti na unapređenju privrede.

Da je intersovanje ruskog tržišta za srpskim prehrambenim proizvodima veliko, potvrđuju i predstavnici kompanija koje, u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, predstavljaju svoju ponudu na sajmu u Moskvi. Iz kompanije Carnex poručuju da su već uspostavili važne kontakte sa potencijalnim partnerima.

– Realizaciju tih poslova očekujemo u narednom periodu – izjavila je Olivera Papistijević, direktorka marketinga u toj kompaniji.

– Jedanaest firmi, 12 novih ugovora, i osam miliona evra izvoza novih proizvoda je dogovoreno – rekao je za direktor Predstavništva PKS u Moskvi Dejan Delić.

Foto: PKS


reklama