Srpski krompir ’putuje’ u Evropu

12

Posle višemesečnog zastoja zbog niske cene na evropskom tržištu, ponovo se izvozi krompir proizveden u Srbiji, potvrdio je predsednik Upravnog odbora Asocijacije voćara i povrtara ’Plodovi Srbije’ Ratko Vukićević.

Izvoz je pokrenuo drastično povećanje otkupne cene krompira. U čačanskom kraju on se uoči Nove godine otkupljivao za devet do deset dinara, a sada za 15 do 18 dinara. Inače, kilogram krompira na pijacama u Srbiji košta oko 50 dinara za kilogram.

Krompir iz Srbije se najviše izvozi u države bivše Jugoslavije, potom Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku. Njegova cena na pijacama zapadne Evrope je između 22 i 24 evrocenti, dok se krompir ekstra klase na evropskom tržištu prodaje po ceni od oko 27 evrocenti po kilogramu.

– Potrebe tih tržišta sigurno su veća nego što mi imamo zaliha, tako da ne bi trebalo da bude problema oko plasmana. Verujem da ove godine, i pored najboljeg roda u poslednjih tridesetak godina, neće biti problema da se sva količina krompira proda na inostrano tržište i na taj način se ostvari značajan devizni priliv – kaže Ratko Vukićević.

Prema njegovim rečima, asocijacija ’Plodovi Srbije’ do sada je izvezla preko 150 tona ovog povrća.

– Ugovoreno je da narednih dvadesetak dana svaki dan po šleper – dva odlazi put inostranstva. I drugi otkupljivači rade izvoz, tako da se proces pokrenuo. Već se lakše diše kada je u pitanju plasman krompira na strano tržište – navodi Vukićević.

On ističe da se Srbija i dalje suočava sa problemom udruživanja proizvođača i funkcionisanja zadruga po uzoru na razvijene zemlje EU.

– To znači da na jednom mestu mora da bude veća količina brendirane i kvalitetne robe koja je respektabilna za velike kupce. Samo udruženi možemo izaći na velika tržišta i ostvariti dobre finansijske rezultate – naglašava Vukićević.

Evropska unija dozvolila je 2012. godine ponovni izvoz srpskog krompira nakon dvanaestogodišnjih poljoprivrednih sankcija. Poljoprivrednici su se sada izborili sa prstenastom truleži krompira, bolešću koja je bila uzrok zabrane izvoza u evropske zemlje.

Foto: Cover Images


reklama