Srpski poljoprivrednici u FBiH dobili više od 75.000 evra od Srbije

42

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon potpisao je ugovore sa tri srpske organizacije u Federaciji BiH o sufinansiranju poljoprivrednih projekata u vrednosti od 9.162.000 dinara (oko 76.500 evra).

Ugovore sa Gujonom potpisali su predsednik Centra za podršku povratnicima iz Bosanskog Petrovca Nemanja Davidović, predsednik Srpskog građanskog udruženja “Posavina” Damir Ivetić i predsednik Pčelarskog društva “Grahovo” Dragan Škapina.

Prvi ugovor se odnosi na kupovinu 35 steonih junica, koje će dobiti stočari u Bosanskom Petrovcu, a za to je namenjeno 6.000.000 dinara (oko 51.000 evra).

Za nabavku mehanizacije poljoprivrednicima u Posavini opredeljeno je 2.000.000 dinara (oko 17.000 evra), a za pomoć pčelarima u Bosanskom Grahovu milion dinara (oko 8.500 evra).

Gujon je rekao da je ideja o ovome nastala posle njegove posete u aprilu krajevima u FBiH gde žive srpski povratnici, kada je video kako oni teško žive i sa koliko problema se susreću.

– Srbi iz FBiH su vredni ljudi koji zaslužuju podršku Srbije. Suština je u tome da im kroz ove projekte pomognemo da razviju samoodrživu poljoprivrednu proizvodnju – objasnio je Gujon na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je najavio da će uskoro obići Bosanski Petrovac, Posavinu i Grahovo da na terenu vidi kako se projekti odvijaju.

Davidović, Škapina i Ivetić zahvalili su Gujonu, ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodeći da su podrškom poljoprivrednicima pokazali da Srbija misli na Srbe u FBiH i pokazuje brigu za njih.

Davidović je istakao da su sredstva namenjena za razvoj stočarstva drugo najveće ulaganje Srbije u Unsko-sanski kanton i Bosanski Petrovac.

Škapina je rekao da je pomoć Srbije od izuzetnog značaja za pčelare u Bosanskom Grahovu, naglasivši da je to područje pogodno za razvoj pčelarstva koje je u usponu, a mogu da obezbede i posebno ekološki čiste proizvode.

– Ova sredstva pomoći će pčelarima da obnove zastarelu opremu i unaprede proizvodnju – objasnio je Škapina.

Ivetić je naglasio da su sredstva iz ovog programa najveća pomoć Srbima u Posavini od 1996. godine.

– Poljoprivrednici će, zahvaljujući ovoj podršci, moći da nabave sitnu mehanizaciju – motokultivatore, freze, trimere i motorne testere. Ugovore sa 40 povratničkih porodica biće potpisai na tri godine, koliko traje i garantni rok za mašine. Očekujemo da se projekat realizuje do kraja godine – rekao je Ivetić.

Foto: Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu


reklama