Šta novo donosi novi Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda?

22

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda podrazumeva niz mera, između ostalog, i javnu intervenciju.

Nedimović kaže da će javna intervencija biti moguća kada je tržišna cena poljoprivrednih proizvoda niža od referentne cene.

– Taj alat stoji na raspolaganju Ministarstvu poljoprivrede kao stubu regulisanja tržišta poljoprivrednih proizvoda. Ovo je specifično da mora da se prati i proizvodnja i trgovina – rekao je Nedimović.

Jedna od mera je i podrška privatnom skladištenju, rekao je ministar i naveo da se to odnosi i kada je tržišna cena niža, te da se to radi da bi sačuvali domaće proizvode za vreme kada skoči cena na tržištu.

– Imaćemo i posebne interventne mere, to su direktna finansijska davanja po kilogramu, litru, kada imamo krizu na tržištu. Imaćemo i meru posebne podrške za poljoprivredne proizvode koji se odnose na poboljšanje prehrambenih navika dece i omladine – kazao je Nedimović tokom govora na zasedanju u Skupštini Srbije.

Kako je objasnio, radi se o tome da đaci u školama uz užinu mogu dobijati mleko koje je proizvedeno u Srbiji i voće koje je proizvedeno u Srbiji.

Nedimović je istakao da predlogom zakona postoji mogućnost da se označi meso i mesne prerađevine u marketima koje je poreklom iz Srbije.

– Da zabodemo srpsku zastavu u raf i kažemo ovde je meso koje je poreklom iz Srbije, a ovo je uvozno, pa vi ljudi ako imate želju, volju i patriotskog naboja u sebi, pa čak i ako je skuplje, možemo da branimo tako srpsko stočarstvo – rekao je Nedimović.

Ministar je naveo da će se regulisati i sistem otkupa.

– Nakupci, kako ih najčešće zovemo, moraće da se registruju u poseban registar, da ispune posebne uslove da uđu u njega i on će biti javni. Svaki naš poljoprivrednik će znati da li je robu prodao otkupljivaču koji je registrovan ili nekom ko pokušava to da radi na crno – rekao je Nedimović.

On je najavio i uvođenje novog organizacionog oblika, a to su takozvane proizvođačke organizacije koje će se stimulisati za razvoj posebnih sektora.

– Nama u ovom trenutku nedostaje u nekoliko delova poljoprivredne proizvodnje ozbiljne proizvođačke organizacije – rekao je Nedimović i u pozitivnom kontekstu kada je reč o organizovanju pomenuo pčelare.

Foto: Unsplash, Pixabay, Free Images


reklama