Stanje paprike u čačanskom kraju

93

Ova sezona je bila izuzetno teška za proizvođače paprike zbog dužeg sušnog perioda i izuzetno visokih temperatura koje su dostizale, pa čak i premašivale 40 stepeni celzijusa. Iako ova poljoprivredna vrsta voli toplo vreme, ali ne i temperature preko 35 stepeni, u jednom periodu je došlo i do deficita vode za navodnjavanje kod pojedinih ozbiljnijih proizvođača, što se odrazilo i na prinose, a samim tim i na cenu.

– Kada sagledamo celokupnu situaciju u Srbiji, smatram da je čačanski kraj u boljoj situaciji i da je rod ovog izuzetno traženog povrća zadovoljavajući, kako u pogledu ostvarenih prinosa, tako i njegovog kvaliteta, što će povrtarima doneti solidnu zaradu. U ostalom delu Srbije situacija je daleko lošija, prinosi su znatno niži nego u čačanskim selima – kaže Borko Ivanović iz PSSS Čačak.

Generalno uzev, kod čačanskih proizvođača, koji papriku gaje na većim parcelama, prinosi će iznositi oko 30-35 t /ha. Iako je vladala suša, kvalitet paprike je zadovoljavajući, pa čak i bolji nego u prethodnoj sezoni, tako da domaćice koje prave ajvar nemaju razloga za brigu

Foto: Pixabay


reklama