Stari zanati i veštine 8. novembra u Aksentijevom kućerku

49

Manifestacija „Kućerak u Sremu“, u organizaciji udruženja građana „OGARnizacija” i Turističke organizacije opštine Pećinci, biće održana u utorak, 8. novembra, u Aksentijevom kućerku u Ogaru, a pokrovitelj manifestacije je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

U toku programa, koji počinje u 11 časova, predstaviće se pojedinci i udruženja koji neguju stare zanate i veštine koje su se svakodnevno koristile u seoskom domaćinstvu. Osim izložbe i prezentacije ručnih radova Udruženja žena „Ogarčanke“, svi posetioci imaće priliku da učestvuju u dve radionice.

Prva je demonstracija izrade poda od zemlje. Organizator ove radionice je konzervator republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, etnolog Marija Dragišić. Zajedno sa njom učesnici će praviti blatni malter i popravljati pod etno kuće, oživljavajući ovu nekada neophodnu veštinu za održavanje kuće. Cilj radionice je da se konzervatori, svi oni koji brinu o nasleđu, a posebno direktni korisnici etno kuće, podsete ili nauče da samostalno održavaju i rade male popravke na ovim objektima. To su veštine koje su gotovo svi ljudi u prošlosti poznavali i upotrebljavali.

Druga radionica je upotreba gline za proizvodnju pokućstva kroz demonstraciju praktične upotrebe grnčarskog kola. Na ovaj način nekada se pravilo pokućstvo – mahom sudovi, ali i interesatni ukrasni predmeti.

Udruženje žena „Ogarčanke“ predstaviće tehniku štrikanja, danas skoro zaboravljeni ručni rad, a zainteresovani posetioci moći će da obnove ili nauče još jednu korisnu veštinu.

Na manifestaciji „Kućerak u Sremu” biće predstavljena i izložba u okviru kampanje „Osobe sa invaliditetom koje menjaju svet“, koju treću godinu zaredom organizuje Centar za lokalnu demokratiju u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izložba gostuje širom Srbije tokom 2022. godine, a posetioci izložbe biće u prilici da se, kroz fotografije i tekstove, upoznaju sa interesantnim životnim pričama i uspesima osoba sa invaliditetom iz celog sveta.

Cilj ove društveno odgovorne kampanje je prevazilaženje predrasuda prema ljudima sa invaliditetom, kroz sjajne primere osoba koje su predstavljene na izložbi, kao i podizanje njihove vidljivost u društvenoj zajednici.

Foto: Opština Pećinci, Turistička organizacija Vojvodine


reklama