Stimulacija matice za zaleganje i proširenje prostora kod DB košnica

55

Stimulacija matice za zaleganje većih površina saća u središtu legla (obično u toku marta) je jako korisna i značajna operacija.

To se čini kako bi se podstakla matica za zaleganje što većeg broja jajašca, a društvo u celini bolje negovalo leglo. Na taj način je celokupnog razvoj pčelinjeg društva bolji.

Ovakav vid stimulacije matice se radi kod jakih pčelinjih zajednica za dovoljnim količinama meda u košnici i kvalitetnim maticama. U toku marta stimulaciju je najbolje uraditi okretanjem središnjih ramova (1-2 rama) zalegnutih u prednjem delu saća (gledano prema letu) za 180 stepeni. Pre okretanja potrebno je na zadnjem delu središnjeg rama skunuti voštane poklopce (plitko grebanje). Deo rama sa skinutim voštanim poklopcima okreće se prema letu, a deo rama sa leglom ka zadnjem delu košnice. Prvo se okreće središnji ram pa za 7-10 dana ram pored središnjeg. Okretanje ramova izvršiti kad više od polovine površine rama bude zalegnuto i to jedan po jedan. Pri ovakvom vidu stimulacije zaleganja mora se voditi računa o broju mladih pčela sposobnih za negu „pokrivanje“ mladog legla koji mora biti proporcionalan sa novostvorenim prostorom na ramu.

Ovakvom merom pčelar ne samo da vrši stimulativnu prihranu već pčele prave prostor matici za zaleganje tako da imamo zalegnute maksimalne površine središnja dva rama što je i cilj u ovo doba godine.

Izvor: dipl. inž. Igor Petrović, PSSS

Foto: Pixabay, Free Images


reklama