Stočarstvo beleži smanjenje broja grla, a bolje proizvodne rezultate

193

U Pokrajiskoj vladi predstavnici odgajivačkih organizacija iz cele Vojvodine potpisali su ugovore kojima će dobiti novac za poslove selekcije u stočarstvu u ovoj godini. Za te namene iz pokrajnske kase izdvojeno je 50 miliona dinara.

Kroz istoriju, stočari su na svojim farmama ostavljali produktivnija grla i tako poboljšavali proizvodne karakteristike stada.To se radi i u savremenom stočarstvu, a posao je podeljen na osnovne, regionalnih i glavne odgajivačke organizacije, kaže pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Milorad Malić.

– Osnovne odgajivačke organizacije odlaze na teren i u neposrednom su kontakntu sa odgajivačima, one matiče njihova grla, vrše selekcijske smotre, pomažu pri odabiru najboljih grla. Oni to daju dalje regionalnim organizacijama, a dalje ide glavnoj organizaciji, a pokrajina daje novac za taj posao – rekao je Malić.

Sekretarijat je potpisao ugovore sa 219 odgajivačkih organizacija. Novac je dobio i Poljoprivredni fakultet gde je sedište glavne odgajivačke organizacije.

Dekan ovog fakulteta Nedeljko Tica kaže da je krajnji cilj ovog posla unapređenje stočarstva.

– Fakultet kao glavna organizacija sarađuje sa osnovnim i regionalnin organizacijama, a sve u cilju da imamo što kvalitetniji genetski materijal i da na osnovu toga u budućnosti ostvarujemo bolje rezultate kada je u pitanju stočarska proizvodnja – rekao je Tica.

Trend u stočarstvu Srbije je smanjenje broja grla u svim kategorijama. Međutim, oni koji sada ostaju u proizvodnji ostvaruju bolje proizvodne rezultate kada je reč o proizvodnji mesa i mleka.

Izvor: RTV

Foto: Freepik


reklama