Stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo strateški sektori razvoja u Bijeljini

10

Grad Bijeljina odredio je stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo kao strateške sektore razvoja agrara do 2023. godine i mišljenje poljoprivrednika biće ključno u konkretizaciji mera podrške poljoprivredi, najavio je vršilac dužnosti načelnika gradskog Odeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković.

– Cilj nam je da mere podrške agraru budu što kvalitetnije i zato smo pozvali predstavnike svih udruženja poljoprivrednika da razgovaramo i saslušamo njihove predloge – rekao je Trivković posle sastanka u prostorijama Gradske uprave.

Prema rečima predstavnika Udruženja povrtara Semberije Mladena Savića proizvodnja je zbog klimatskih promena sve teža i neophodna su veća ulaganja, a kao na jedan od najvećih problema on je ukazao na prekomeran uvoz povrtarskih proizvoda.

Predstavnik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Slobodan Petrić smatra da dosadašnja izdvajanja iz gradskog budžeta za ovu granu poljoprivrede nisu bila dovoljna i očekuje da će se situacija popraviti u narednom periodu, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Petrić je na sastanku predložio da grad umesto dosadašnjih malih godišnjih izdvajanja za podsticaj uzgajivačima svinja formira budžetsku rezervu koju će koristiti za interventne otkupe u periodima kad je situacija na tržištu nepovoljna za ovu granu poljoprivredne proizvodnje.

Goran Simić iz Poljoprivredne zadruge „Obarska BN“ ističe da je prioritet podrška malim gazdinstvima i mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, dok predsednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić smatra da prioritet mora biti podrška ljudima koji se bave isključivo poljoprivredom, posebno malim i srednjim proizvođačima.

Direktor Poljoprivredne zadruge „Povrtlarstvo“ iz Crnjelova Mićo Živić rekao je da je neophodna veća saradnja između lokalnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, kao i da je učešće u projektima za dodelu bespovratnih sredstava EU dobar put za opstanak i razvoj sela.

Foto: Pixabay


reklama