Stono grožđe iz Moldavije osvaja nova tržišta

45

Moldavija je zabeležila značajan rast u izvozu stonog grožđa u 2023. godini, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede i prehrambene industrije. MOLDPRES navodi da je zemlja izvezla oko 11% više grožđa u obimu i 33% više u finansijskoj vrednosti nego 2022. godine.

Podaci Carinske službe pokazuju da je Moldavija 2023. godine prodala 84,55 hiljada tona stonog grožđa u vrednosti od 75,67 miliona dolara, sa prosečnom cenom od 0,9 dolara po kilogramu.

Moldavija je takođe diverzifikovala svoja izvozna tržišta 2023. godine, dostigavši 33 zemlje, u odnosu na 23 u 2022. Neke od novih destinacija za moldavsko grožđe su Švedska, Slovenija, Slovačka, Srbija, Italija, Litvanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Hong Kong, Kirgistan i Albanija.

Moldavski izvoznici grožđa imaju priliku da pristupe tržištu EU bez ikakvih tarifnih ili kvantitativnih barijera, zahvaljujući odluci Evropskog parlamenta. Međutim, to takođe znači da moraju da ispune visoke standarde kvaliteta i bezbednosti koje zahteva evropsko tržište. Stoga je ključno da se proizvođači angažuju u efikasnom planiranju i koordinaciji kako bi osigurali da njihovo grožđe bude u skladu sa propisima EU.

Foto: Envato


reklama