Studenti Rudarsko-geološlog fakulteta posadili u Boru 300 mladica crnog bora

102

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) saopštila je da je, uoči Međunarodnog dana zaštite životne sredine, koji će 5. juna u svetu biti obeležen pod sloganom „Putovanje u zeleniju budućnost“, ugostila buduće inženjere zaštite životne sredine, studente Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu koji su posadili u Boru 300 mladica četinara.

Kako se navodi, studente su tu kompaniju u Boru doveli profesori radi terenske nastave, stručne prakse, ali i organizovane sadnje crnog bora duž puta ka rudniku „Jama“.

Dodaje se da je generalni menadžer Sektora za društveno-odgovorno poslovanje u Srbija Ziđin Koper Džang Jičeng rekao da je ova akcija deo šire kompanijske strategije očuvanja prirodnih resursa i zaštite životne sredine i da je do sada u Boru i Majdanpeku, u različite ekološke projekte, ta kompanija investirala preko 200 miliona dolara, sanirala oko 200 hektara degradiranog područja i posadila 560 hiljada sadnica.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Aleksandar Cvjetić rekao je da je taj fakultet baš radi ravnoteže između rudarstva i ekologije pre nekoliko godina otvorio smer inženjerstvo zaštite životne sredine i da svake godine u ovo doba organizuje i terensku nastavu za svoje studente kako bi na licu mesta videli ono što uče kroz teoriju.

Foto: Tanjug/Srbija Žiđin Koper/M.Stojčev


reklama