Štuka – i oprezna i agresivna

944

U našoj zemlji štuka obično naseljava nizijske vode, reke, jezera i bare, i može da naraste do neverovatnih 25 kg, što je prilično respektabilna brojka za težinu jedne ribe na ovim prostorima.

Štuka (Esox lucius) se svrstava u predatorske vrste i za nju se kaže da može da proguta i najkrupniji plen (čak i ako je veličina tog plena 1/3 veličine štuke). Ovi podaci sasvim dovoljno govore o kakvoj je ribi reč.

Za štuku se može reći da ima veoma karakterističan mehanizam lova. Naime, ono što je karakteristično je to da štuka stoji nepomično u zaklonu kada je aktivna. Ne napada jata riba, već jednostavno čeka da se neka usamljena riba sama približi. Kad štuka uoči plen, ona zauzme poseban položaj za napad i posle toga (kad se plen dovoljno približi) ona napada.

Baš zbog te njene agresivnosti pri napadu na plen, ova riba je veoma popularna kod sportskih ribolovaca.

Nekako se podrazumeva da je proleće (po okončanom mrestu) idealan period za ribolov štuke. Pri tom ne bi trebalo zaboraviti i na podatak da ženke čine većinu ove riblje vrste.

Gladne i iznurene posle mresta, štuke agresivno kreću u lov, i baš zbog te agresivnosti malo obraćaju pažnju na bezbednost.

U tom periodu imamo situaciju da velike štuke dolaze u plićak, i nakon mresta ostaju jedno vreme u plitkoj vodi da se odmore, nahrane i ujedno ojačaju. Skoncentrisane na malim prostorima i pristupačne za ribolov sa obale, što, naravno, odgovara ribolovcima.

U našoj zemlji postoji zabrana ribolova štuke koja traje do prvog aprila. Smatra se da se do tog datuma završava mrest, pa se zbog toga taj datum uzima kao poslednji dan zabrane na ribolov štuke.

Kad se voda dovoljno zagreje one polako kreću ka nekim većim dubinama i tamo borave u toku leta.

Ono što je bitno u ribolovu ove ribe je da budete uporni i tihi, jer su štuke veoma oprezne i znaju da budu veoma plašljive ukoliko osete bilo kakvu opasnost. Krupnije jedinke se uglavnom mogu naći na dubinama od tri i više metara. Upravo zbog toga ih je veoma teško upecati, ali to znači da nije i nemoguće.

Većina ribolovaca štuku lovi na čistim i vodama koje su plitke, iz razloga što tu mogu neometano da koriste varalice, ali i zbog lakšeg vođenja borbe sa ribom. Kao posledicu toga imamo situacije da ribolovci uglavnom upecaju male ribe, jer se velike štuke veoma retko kreću po čistim vodama bez zaklona.

U našoj zemlji je populacija ove ribe dosta proređena u prethodnih nekoliko godina. Zato se i savetuje izbegavanje terena na kojima postoji aktivnost mladih štuka, a ribolovcima se preporučuje da potraže vode u kojima se nalaze veće ribe koje će pružiti mnogo veću borbu, a samim tim i bolji ribolov.

Naravno, puštanje velikih štuka nazad u vodu veoma je lep gest jer ima višestruku korist. Velika štuka može i dalje da raste i da dostigne veličine jednog pravog trofeja, ali se isto tako, vraćanjem u vodu može obezbediti ponovni mrest kako bi se održala zdrava i dobra populacija štuka u našim vodama. Zato, razmislite pre nego što štuku „povedete“ kući na večeru.


reklama