Subvencije oživele poljoprivredu požarevačkog kraja

49

Slika poljoprivrede u požarevačkom kraju se drastično promenila otkako je gradska uprava ukinula agrarni fond i prešla na direktne subvencije za sve poljoprivrednike. Posedi su se povećali, mehanizacija je obnovljena posle više decenija, a voćarstvo oživelo.

Da bi Miloš Stojanović iz Lučice pripremio njive za jesenju setvu, nekada je morao zemlju da prevrne tri puta – plugom, tanjiračom i drljačom.

Uz subvencije Grada Požarevca kupio je veću tanjiraču i setvospremač, pa hektar njive završi za pola sata.

– Nama znači mnogo zato što je sigurnije na grad da konkurišemo, 40 odsto na celokupnu sumu mašine vrate nam i uvek vraćaju do kraja godine – kaže Miloš Stojanović, poljoprivrednik iz Lučice.

Subvencije od 60 odsto za nove zasade voća, kolike su bile kada su pokrenute 2016. godine, motivisale su na sadnju čak i građane koji se nikada nisu bavili poljoprivredom.

Vladimir Lovre iz Požarevca kupio je tri hektara zemlje i zasadio kruške.

– Mi uzgajamo krušku za konzum. Trenutno nemamo ništa u planu za dalju preradu. Razmišljamo o tome, ali za sada je još uvek rano. Ove godine je bila druga berba. Ima vremena. To je neka budućnost voćarstva u preradi – kaže Vladimir.

Za pet godina voćarstvo je oživelo. Sada se među kukuruzima, žitom i suncokretom na 47 hektara njišu i krošnje više od 60.000 novih sadnica voća.

Ratarski posedi su ukrupnjeni, pa veća poljoprivredna gazdinstva obrađuju i do 300 hektara zemlje, a posle više decenija mehanizacija je obnovljena sa 416 novih mašina.

– Svi poljoprivrednici koji su konkurisali i ispunjavali uslove dobili su subvenciju. Niko nije bio odbijen. U 2021. godini imamo obezbeđen budžet od 30 miliona dinara i po sadašnjem konkursu imamo 262 prijave – kaže Bojan Dinić, član veća za poljoprivredu.

Na ime subvencija do sada je isplaćeno 148 miliona dinara iz gradskog budžeta. Posao olakšava i redovno održavanje ratarskih puteva, za šta je ove godine opština izdvojila 18 miliona dinara.

Izvor: RTS

Foto: Freepik, Pexels, Pixabay


reklama