’Šume Srpske’ godišnje ulože oko 12 miliona KM u zaštitu šuma

5

Preduzeće ’Šume Republike Srpske’ na godišnjem nivou ulaže oko 12 miliona KM u zaštitu šuma od bespravne seče, požara i biljnih bolesti, rekao je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Zoran Stojčić na okruglom stolu povodom obeležavanja Međunarodnog dana šuma.

– Ove godine u planu je da zasadimo oko 2,5 miliona sadnica proizvedenih u našim rasadnicima, gde ćemo u pošumljavanje uložiti oko pet miliona KM – naveo je Stojičić.

On je novinarima rekao da šume imaju veliki značaj u celokupnom sistemu Srpske, zbog čega ovo preduzeće ima ogromnu ulogu u funkciji očuvanja i zaštite šuma.

– Bitno je da ostvarimo kontinuitet prinosa i prihoda u smislu da ne smemo seći više šuma nego što nam je godišnji zapreminski prirast – istakao je Stojičić.

On je naveo da preduzeće „Šume Republike Srpske“ ima oko milion hektara šuma, sa zalihama šumskog bogatstva od oko 195 miliona sveukupne drvne mase i godišnjim prirastom oko pet miliona metara kubnih.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana šuma, Stojčić je sa predsjednikom Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajkom Kuzmanovićem potpisao Sporazum o saradnji ANURS-a i „Šuma Republike Srpske“.

Kuzmanović je kazao da Srpska ima značajan šumski fond, koji bi trebalo čuvati i zaštiti od uništavanja, jer on bitno utiče na ekološke procese u državi.

– U Republici Srpskoj veliki deo zauzimaju šume, zbog čega je potrebno da se unapredi šumarstvo kako bi smanjili štetne uticaje da se više seče, nego što se sadi šuma – rekao je Kuzmanović.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, ANURS-a, banjalučkog Univerziteta, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Poljoprivrednog Instituta Republike Srpske, akademici, studenti, te stručnjaci u oblasti šumarstva.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Pixabay


reklama