“Sunoko” u Vrbasu pokrenuo biogasno postrojenje

16

Kompanija “Sunoko”, članica MK grupe, pustila je u rad biogasno postrojenje za proizvodnju električne energije u Vrbasu, vredno više od devet miliona evra.

Postrojenje, kako se ističe, ima kapacitet proizvodnje električne energije od 2,4 megavatsati, tako da će obezbeđivati godišnje potrebe za strujom oko 5.000 domaćinstava.

– Iako Srbija kao agrarna zemlja ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, kod nas danas postoji samo oko 15 postrojenja za biogas. Kompanija “Sunoko”, kao deo MK grupe, odlučila je da otpadne sirovine i nusproizvode od šećerne repe iskoristi za proizvodnju struje – istakao je direktor tehničkog sektora kompanije “Sunoko” Zoran Stojak.

On je naglasio da ovakvim inovativnim projektima, grupacija doprinosi zaštiti životne sredine, ali i efikasnijem i održivom poslovanju.

Kako je najavljeno, MK grupa će u naredne tri godine uložiti 300 miliona evra u ključne oblasti poslovanja, od čega je 85 miliona evra opredeljeno za drugu fazu vetroparka „Košava“.

Foto: Sunoko


reklama