Suša i mraz u vreme cvetanja umanjili rod višnje i šljive u Zaječarskom okrugu

182

Posle izražene suše u drugoj polovini 2021. godine, suša se nastavila i u 2022. godini sa izuzetno malim količinama padavina koje su bile značajno ispod proseka, a zatim je usledilo nestabilno vreme u aprilu u vreme cvetanja višnje i šljive sa pojavom čestih jutarnjih mrazeva i visokim dnevnim temperaturama. Sve to odraziće se i na prinose šljive i višnje u Zaječarskom okrugu.

– Primećen je veliki broj loše formiranih cvetova što je posledica suše koja je nastupila u drugoj polovini prošle godine, pa voće nije dobro izdiferenciralo cvetne pupoljke a samim tim i oprašivanje i oplodnja su bili loši. Naročito je bio izražen deficit vlage u od jula do septembra prošle godine, kao i u martu i aprilu (ukupna količina padavina je bila ispod 80 mm po m2 od početka godine) – period ključnih meseci za formiranje cvetnih pupoljaka. To se odrazilo na veliki procenat cvetova bez formiranog tučka koji je u pojedinim zasadima išao čak i do 20% – kaže dipl. inž. Mihajlo Žikić iz PSSS Zaječar.

Takođe, u vreme cvetanja glavnih voćnih kultura u Timočkoj krajini vreme nikako nije išlo na ruku voćarima. Veliki problem se javio naročito kod višnje i šljive koje cvetale u sred ovog talasa. Hladne noći sa temperaturama ispod nule u jutarnjim časovima, a dnevne su se kretale od 25-30 stepeni, su uslovile jako loše oprašivanje i oplodnju. Mraz je naneo velike štete u zasadima šljive pogotovu na nižim terenima gde su štete u pojedinim zasadima 100%. Sve ovo je dovelo do toga da je u periodu cvetanja bio primetan mali broj pčela u voćnjacima -optimalno vreme za let pčela je oko 22-23 stepena.

Pored mraza, loši vremenski uslovi za let pčela su bili u većem delu cvetanja zbog vetra i velikih temperaturnih kolebanja, a na sve to se nadovezalo i to da je cvetanje je bilo neujednačeno. To je dovelo do smanjene klijavosti polena a samim tim i do lošije oplodnje.

– Procene sa terena su da je rod višnje smanjen za 20-25%, a šljive čak 35-45% zbog loših vremenskih uslova u vreme cvetanja. Sa druge strane za sada je porast plodova dobar, ali je primetan veliki deficit vlage i kiša je neophodna da bi plodovi dostigli potrebnu veličinu koju otkupljivači traže da bi bi plodovi bili svrstani u prvu klasu – napominje Žikić.

Foto: Pixabay


reklama