Sušeno voće iz Brusa osvaja svet

1891

U kompaniji „Voni-M“ uspeli da osmotskim načinom sušenja sačuvaju što više voćnog sadržaja bez upotrebe aditiva i hemijskih sredstava.

– Razmišljao sam da napravim neki proizvod kog nema na tržištu. Brus je mesto na izvoru sirovina, ima dovoljno voća, i u celoj priči odlučio sam se za sušenje, ali ne na klasičan način, već sam izmislio novu metodu putem – osmoze. Prvi sam u Srbiji počeo sa tim, u skromnim uslovima, u porodičnom okruženju – ovim rečima počinje svoju priču za Agro TV direktor kompanije „Voni-M” iz Brusa Vojkan Milosavljević.

Vojkan je starovao biznis sa jednom malom sušarom koju je napravio sam od peći za hleb. Razvozio je gotove proizvode širom Srbije i postepeno razvijao posao. Kompanija je startovala sa početnim kapitalom od 30.000 evra, za šta su kupili potrebne mašine i opremu. Danas, pored domaćeg tržišta, svoju robu plasira i na međunarodnu scenu.

– Napravio sam dobar proizvod, pratio sam zahteve tržišta, izlagao sam na sajmovima, dobio razne nagrade. Ubrzo smo počeli smo da izvozimo robu. Kvalitet proizvoda je postajao sve bolji. Tržište zahteva zdravu hranu, te smo počeli da izbacujemo udeo šećera i pesticida, prešli smo na organsku proizvodnju. Svi naši proizvodi su svrstani u „superfoods” na inostranom tržištu – priča Milosavljević.

Kako kaže, napredak je sam po sebi krenuo, a u poslednje tri, četiri godine posao se razvio čak i više nego što je Vojkan očekivao. Za samo dve godine od početka proizvodnje kompanija „Voni-M” je sušeno voće kao finalni proizvod uspela da plasira na inostrano tržište.

– Sada nam je kapacitet sušenja preko 1.000 kilograma. Uglavnom izvozimo voće u zemlje Evropske unije, a najveće tržište nam je Grčka. Takođe, naši proizvodi se mogu naći i u Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj i Turskoj. Mesečno izvozimo oko 30 tona robe – ističe on.

Do sada je kompanija u mašine, opremu i objekte uložila oko milion evra. Za proizvodnju kvalitetnog sušenog voća angažovali su vrhunske tehnologe, pratili stručnu literaturu i koristili konsultantske usluge, a u saradnji sa stručnjacima iz oblasti dizajna uspeli su da naprave moderno pakovanje od ekoloških materijala koji su biorazgradivi.

– Kompanija je primenila sve potrebne standarde za bezbednu i kvalitetnu proizvodnju suvog voća. Za implementaciju samo jednog standarda svake godine izdvajamo oko 200.000 dinara, dok za analizu zdravstvene ispravnosti finalnih proizvoda izdvajamo od 12.000 do 24.000 hiljade dinara po svakom proizvodu – navodi Milosavljević.

Izvor: 24sedam.rs, Agro TV

Foto: Agro TV


reklama