Švajcarci glasali za obnovljive izvore energije

50

Građani Švajcarske su na referendumu podržali vladin plan da se obezbede milijarde dolara za subvencionisanje obnovljivih izvora energije, zabrane otvaranja novih nuklearnih elektrana i pomogne posrnulim energetskim kompanijama.

Preliminarni rezultati referenduma održanog 21. maja pokazuju da je za podsticaje sektoru obnovljive energije glasalo 58,2 odsto Švajcaraca.

– Rezultati pokazuju da građani žele novu energetsku politiku i da ne žele nove nuklearne elektrane – rekla je ministarka energetike Doris Lojthard, ističući da će se zakonom podstaći proizvodnja domaće obnovljive energije i smanjiti korišćenje fosilnog goriva i zavisnost od snabdevanja iz inostranstva.

– Zakon vodi našu zemlju u modernu energetsku budućnost – kazala je ona na konferenciji za štampu dodajući da će neki delovi zakona stupiti na snagu početkom 2018.

Debata o zakonu o energetskoj strategiji do 2050. bila je fokusirana na to koliko će potrošači i poreski obveznici platiti nove mere i da li će četvorostruko povećanje proizvodnje solarne i energije vetra do 2035, što je predviđeno zakonom, moći da pruži pouzdane isporuke.

Lojthardova je rekla da će paket mera koštati prosečnu porodicu dodatnih 40 franaka godišnje zbog većeg nameta za korišćenje mreže radi finansiranja subvencija za obnovljivu energiju.

Međutim, kritičari kažu da će četvoročna porodica imati ekstra godišnji trošak od 3.200 franaka (2.240 evra) dok bi ’isprekidanost’ snabdevanja iz solarnih i vetro kapaciteta mogla da znači i veću zavisnost od uvozne struje.

Većina partija i ekoloških organizacija pozdravlja rezultat referenduma.

– Glasanje je utrlo put za budućnost izgrađenoj na održivosti, obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti. Odluka je dobra za klimu, za prirodnu sredinu, radna mesta, švajcarsku ekonomiju i celu populaciju – saopštile su socijaldemokrate.

Istovremeno elektro i mašinski sektor, koji je bio protivnik zakona, ističe da je važno videti kako će se zakon sprovoditi.

– Problem dugoročne bezbednosti isporuka energije mora bi rešen. Takođe je značajno za kompanije da troškovi i regulatorno opterećenje ne porastu. Čak i ograničeni prekid snabdevanja strujom može da prouzrokuje ogromne troškove – istakao je portparol tog sektora Ivo Cimerman.

Prema zakonu, godišnje će se od korisnika energije prikupljati 480 miliona franaka za investiranje u solarnu, energiju vetra i vode. Još 450 miliona franaka biće ostavljeno sa strane od postojećih taksi na fosilno gorivo kako bi se pomoglo smanjenje potrošnje energije u zgradama za 43 odsto do 2035. u poređenju sa nivoom iz 2000. godine.

Sada solarna i energija vetra čine manje od 5 odsto švajcarske porizvodnje energije, hidroenergija ima udeo od 60 odsto, a nuklearna od 35 odsto.

Prema novom zakonu, produkcija struje iz solarne energije, energije vetra, iz biomase i iz geotermalnih izvora trebalo bi da do 2035. poraste na najmanje 11.400 gigavat časova (GWh) sa 2.831 GWh koliko sada iznosi.

Novi zakon će zabraniti izgradnju nuklearnih elektrana. Švajcarska ima pet nuklearki od kojih jedna treba da bude zatvorena 2019. Građani glasanjem na referendumu nisu utvrdilu čvrst rok za zatvaranje ostalih koje će moći da rade dok poštuju bezbednosne standarde.

Takođe je zakonom predviđena pomoć za eneregtske kompanije koje ne zavise od hidroenergije a čiji troškovi premašuju evropsku velikoprodajnu cenu energije.

Alpiq, BKW, AXPO i druge kompanije će podeliti 120 miliona franaka subvencija godišnje kao pomoć da zatvore jaz između proizvodnih troškova i tržišnih cena.

Predviđena su i sredstva kao pomoć za izgradnju novih brana i rekonstrukciju starih.

Izvor: EurActiv.com

Foto: Pixabay


reklama