Svaka peta riba je lažno označena

21
Bologna market, selling fresh fish. Bologna, Emilia-Romagna, Italy, Europe. When: 23 Jun 2015

Grupa za očuvanje okeana sprovela je istraživanje na više od 25.000 morskih životinja, a rezultati su pokazali da je 20 odsto uzoraka bilo neispravno označeno, odnosno da se jedan od pet ribljih uzoraka potpuno razlikuje od onoga što stoji u meniju ili na pakovanju proizvoda, piše ’The New York Times’.

Vrlo je verovatno da potrošači jedu neispravno označenu ribu – ističe Bet Lovel, viši direktor kampanje, i kaže da potrošači plaćaju visoku cenu za jeftinu ribu.
Riba koju se najčešće lažno označava je uzgojni azijski som – ima belo meso koje se lako sakrije kad se prodaje u filetima ili kada se nalazi u umacima. Tu ribu prodaju onda umesto 18 skupocenih riba, među kojima su smuđ, bakalar i škarpina.
Izveštaj je jedan od 200 studija koje se sprovode u 55 država. Izmežu ostalog tako je otkriveno da je u Italiji od 200 uzoraka čak 82 odsto ribe bilo neispravno označeno – bile su obeležene kao da su smuđ, kirnja ili sabljarka.
Kralj skuše je prodavan kao barakuda i ’wahoo’ u Južnoj Africi. U Hong Kongu je samo jedan od 29 uzoraka petrovog uva bio pravilno označen. Dva kuvara sušija u Santa Monici u južnoj Kaliforniji prodavali su meso ugroženih kitova kao meso masne tune.

 


reklama