Sve manji broj lososa vraća se u reke Severne Amerike

65

Lososi koji se iz Atlantskog okeana vraćaju u severnoameričke reke radi mrešćenja sve je manje, što nagoveštava neizvesnu budućnost te ugrožene vrste ribe, saopštila je međunarodna grupa konzervacionista.

Nekada je u rekama Nove Engleske, na severoistoku SAD, i na istoku Kanade bilo obilje lososa, ali oni su sada ugrožena vrsta, a u nekim delovima te dve oblasti su i iščezli. Lososi se omreste u reci, zatim odlaze u Atlantski okean, a potom se vraćaju u svoju matičnu reku da se ponovo mreste.

U izveštaju Saveza za losose Atlantika, objavljenom ovog meseca, izneta je procena da se 2016. u reke Severne Amerike vratilo nešto više od pola miliona jedinki, što je za 27 odsto manje nego godinu dana ranije.

Ta grupa je saopštila da je naročito slab bio povratak mladih lososa koji su u okeanu proveli samo jednu zimu, pošto je njihov broj prošle godine opao gotovo za trećinu u odnosu na 2015.

Portparol Saveza Nevil Kreb upozorio je da znaci ukazuju da će se taj trend nastaviti i ove godine i dodao da je dugoročno rešenje da se postignu sporazumi između vlada.

Kreb je naveo da na populaciju lososa utiče i promena životne sredine. Zbog smanjenja količine ribe koju lososi love, oni troše više energije na ishranu, zbog čega ne žive dovoljno dugo da bi se vratili u reke i mrestili.

U izveštaju se navodi i da su grenlandski ribari prošle godine ulovili duplo manje lososa nego 2015, što bi mogao da bude znak njihovog težeg preživljavanja u divljini.

Američka agencija za riblji svet objavila je plan za oporavak lososa u zalivu Mejn, koji obuhvata obnovu njihovog životnog staništa, uklanjanje brana i pokretanje programa za mrešćenje lososa u cilju povećanja njihove populacije.

Broj lososa u zalivu Mejn znatno je opao od 19. veka, a 2000. godine proglašeni su za ugroženu vrstu.

Foto: Pixabay


reklama