Sve više roda zimuje u Srbiji

32

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica saopštilo je da sve više roda zimuje u Srbiji apelujući na građane da ako primete ove ptice selice prijave to ornitolozima. 

Dolaskom prvih hladnih dana ptice selice napuštaju naše krajeve, ali usled promene klime ili nekih samo njima znanih razloga, svedoci smo sve češćeg ostanka ovih gracioznih ptica i njihovog boravka tokom zime prvenstveno u i oko naselja u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Kako rode uvek privlače pažnju ljudi, veliki broj zabrinutih ljubitelja ptica javlja se Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i obaveštava ih da su ostale u njihovom kraju.

Meštani, misleći da je neki problem s pticama, od ornitologa zahtevaju pomoć u vidu zbrinjavanja roda.

– Manji broj belih roda naučio je da prezimi u našem okruženju. Ove pametne ptice znaju da ulove i miševe u polju, ali i da hranu nađu na smetlištima – kaže koordinatorka Popisa belih roda u Srbiji Sandra Jovanović.

Ona je apelovala na građane da se ornitolozima prijave bele rode koje su primećene u njihovoj okolini, ali da ih ne uznemiravaju.

– Pomoć pticama je potrebna jedino ako one nisu u stanju da polete ili u slučaju očigledne povrede – rekla je Jovanović.

 

Foto: Cover Images


reklama