Svet trenutno ima zalihe šećera za jedva dva meseca

20

Zalihe šećera pale su na manje od 68 dana za pokrivanje potreba na globalnom nivou, što je značajno manje u poređenju sa 106 dana 2020. godine, od kada se beleži smanjenje zaliha, pokazali su podaci američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA).

– Svetske zalihe šećera su na najnižem nivou od 2010. godine – upozorio je Džozef Glauber, viši naučni saradnik na Međunarodnom institutu za istraživanje politike hrane.

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) predviđa pad globalne proizvodnje šećera od dva odsto u sezoni 2023/24, u poređenju sa prethodnom godinom, što će dovesti do gubitka od oko 3,5 miliona tona, rekao je analitičar tržišta iz FAO Fabio Palmeri.

Za trendove u proizvodnji šećera delimično je odgovoran prirodni fenomen El Ninjo, koji izazva ekstremne vremenske uslove u rasponu od suše do poplava, a naučnici veruju da klimatske promene čine El Ninjo još jačim.

Takođe, šećer se sve više koristi za biogoriva poput etanola.

Najveći uvoznik šećera prošle godine, prema USDA – Indonezija – smanjila je uvoz, a Kina, uvoznik broj dva, bila je primorana da pusti šećer iz svojih zaliha kako bi nadoknadila visoke cene na domaćem tržištu prvi put u šest godina, dodao je Palmeri.

Šećerom se širom sveta trguje po najvišim cenama od 2011. godine, uglavnom zbog nižih globalnih zaliha posle neuobičajeno suvog vremena koje je oštetilo žetvu u Indiji i Tajlandu, zemljama koje su drugi i treći po veličini svetski izvoznici šećera.

Tajland je pri tome prvi put od 2018. godine uveo kontrolu cena šećera.

Foto: Envato


reklama