Svinjarskim povečerjem završeni Dani opštine Pećinci

16

Sedmodnevno obeležavanje Dana opštine Pećinci privedeno je kraju 26. maja Svinjarskim povečerjem u Donjem Tovarniku. U pitanju je manifestacija posvećena očuvanju sećanja na način života sremskih svinjara, koji su nekada svoje čopore čuvali u šumama Obedske bare.

Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić, a prisustvovala je i predsednica Skupštine opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički.

– Opština Pećinci pokušava da zadrži tradiciju. Pećinci pripadaju takozvanom svinjskom Sremu. Pokušavamo da sačuvamo sećanje na to kako su ovde nekada naši stari živeli i kako su othranjivali svoje porodice, a mi želimo da odgajimo svoje potomke tako da znaju ko su, šta su i odakle su. Pokušavamo na sve načine da ovu manifestaciju još omasovimo i uvek ćemo stajati iza ovakvih manifestacija koje čuvaju tradiciju – izjavio je predsednik Đokić.

Opština Pećinci je pokrovitelj manifestacije, a organizator je Udruženje žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika, uz podršku Mesne zajednice Donji Tovarnik i Kulturnog centra Pećinci.

– Topimo mast i pravimo čvarke, kavurmu, našu čuvenu taranu koju su svinjari u svojim kolebama kuvali u neka vremena. Čuvaju svinje, pa se umore, a to je bilo najbrže što je moglo da se skuva od testa i malo slanine – rekla je predsednica UŽ „Sunčev cvet“ Leposava Stepanović.

Na manifestaciji su nastupila sva udruženja iz pećinačke opštine, a ukupno 19 udruženja iz cele Srbije je na svojim štandovima predstavilo svoje rukotvorine, kao i slane i slatke đakonije pripremljene po tradicionalnim receptima.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupilo je Folklorno društvo „Izvor Donji Tovarnik“, učenici Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ iz Donjeg Tovarnika i Ogara, i veliki čuvar sremske tradicije Stevan Vidović Brica, koji je i ove godine kazivao stihove o Sremu i demonstrirao drevnu svinjarsku veštinu pucanja bičem.

Foto: Opština Pećinci


reklama