Svojina, glavni problem zadrugarstva u Srbiji

9

I pored brojnih teškoća s kojima se suočava, srpsko zadrugarstvo proteklih godina beleži značajan razvoj, što pokazuje i podatak da ih je od sredine 2017. godine, kad je pokrenut projekat ’500 zadruga u 500 sela’ u Srbiji osnovano više od 300.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović kaže da je interesovanje u Srbiji za osnivanje novih zadruga ogromno. On podseća da je Vlada izdvojila 825 miliona dinara u ovoj godini za pomoć pri osnivanju novih zadruga i da je konkurs završen u avgustu i dodaje da je do sada bilo „uhodavanja i nenamernih grešaka prilikom konkurisanja za novac” države, ali da su zadrugari ove godine u velikoj meri dobro napisali projekte.

– Konkurs je završen u avgustu, komisija radi svoj posao i pregleda prispele programe tako da će se u narednih dvadesetak dana znati konačna rang-lista – kaže Mihailović, koji smatra da je potez Vlade za osnivanje novih zadruga ujedinio zadrugare u Srbiji.

Sekretarka Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj tvrdi da je zadrugarstvo u Srbiji danas u nešto boljem položaju nego prethodnih godina, ali da prostora za poboljšanje ima još mnogo.

– Ali, svaki napor daje i rezultate – kaže Jelena Nestorov Bizonj i dodaje:

– U poslednje dve godine možemo reći da je položaj zadruga u najmanju ruku izjednačen s drugim pravnim licima tako da imamo novi Zakon o zadrugama koji je u primeni. Istina je, i on se teško primenjuje, ali ostvaruje prava zadruga.

S druge strane, dodaje, zadruge danas u Srbiji imaju prava na podsticaje, što nisu u celini imale u prethodnom periodu. Ističe da je bespovratna pomoć države, kroz program razvoja zadrugarstva i ruralnih sredina, za sada jedini primer investicija države u zadrugarstvo.

– I to je jedna velika podrška zadružnom sektoru – kaže ona.

Zadrugari još uvek, navodi, imaju niz problema.

– Njihovi problemi su sigurno manji kada se udruže u zadruge. I tada imaju probleme koji su ekonomskog tipa, ali mogu ih lakše prevazići zajedno. Zadruge se i dalje suočavaju s nerešenim pitanjima iz prošlosti kao što su status svojine – navodi Jelena Nestorov Bizonj, i podvlači da je jedini način da taj sektor opstane na tržištu – udruživanje.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay, Free Images


reklama