Tanasković: „Korićenjem reka rešavamo višedecenijski problem građana Novog Pazara“

31

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, izjavila je u Novom Pazaru da se korićenjem reka Raške, Jošanice i Trnavice rešava višedecenijski problem građana tog grada na jugozapadu Srbije, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Tanasković je sa ministrom turizma i omladine, Huseinom Memićem, gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem, predstavnicima Javnog preduzeća „Srbijavode“ i Republičke direkcije za vode, obišla nedavno započete radove na uređenju vodotoka reke Jošanice.

Navela je da Vlada Srbije u taj kraj ulaže značajna sredstva, a da je korićenje reka koje su se često izlivale iz neuređenih rečnih korita jedan od najznačajnih projekata.

– Ovo je izuzetno vredan projekat. Vredan, ne samo finansijski već vredan i u smislu rešavanja kompletne problematike uređenja rečnih korita. Projekat će obuhvatiti radove na rekama Jošanica, Raška i Trnavica u dužini od 7.200 metara. Vrednost radova iznosiće 25 miliona evra. Radovi na korićenju Jošanice su počeli pre par dana, a u ponedeljak kreću i radovi na korićenju Trnavice – navela je ministarka Tanasković.

Ona je kazala da će ovaj projekat, čiji je rok za završetak 20 meseci, rešiti problem građana Novog Pazara koji traje više od tri decenije.

– Kada se projekat završi građani će imati uređena rečna korita. Nadam se da će građani čuvati reke, previše je otpada u rekama i to više ne sme da bude slika Novog Pazara. Baš taj otpad pravi najviše problema prilikom bujičnih poplava, to nije slučaj samo u Pazaru već u celoj Srbiji. Ovim projektom rešavamo egzistencijalni i ekološki problem – izjavila je Tanasković.

Ministar turizma i omladine Husein Memić naveo je da vrednost investicija Vlade Srbije u Novi Pazar premašuje 150 miliona evra, a da je samo za ovaj kapitalni projekat izdvojeno 25 miliona evra.

– Imali smo mnogo problema u Novom Pazaru sa ove tri reke. Ako pitate građane, oni će vam kazati da je od silnih projekata koje Vlada realizuje u ovom gradu ovo najvažniji projekat među svim prioritetima. Kada se projekat završi mi ćemo imati potpuno nova naselja. Grad će uraditi pristupne puteve, osvetljenje i biće to potpuno kvalitetniji uslovi za život meštana – naveo je Memić.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, naveo je da će posle okončanja projekta korićenja reka građani biti bezbedniji, i da više neće morati sa strepnjom da gledaju vremensku prognozu.

– Mnogi problemi sa poplavama koje su nanosile veliku materijalnu štetu i odnosile živote, uvereni smo, korićenjem reka Raške, Jošanice i Trnavice, odlaze u prošlost. Naši sugrađani sada će biti bezbedniji i imaće kvalitetnije uslove za život. Rešavamo i ekološku katastrofu na ovaj način, pa je projekat osim građana koji žive u ovim naseljima značajan za sve Novopazarce – naveo je Buševac.

Projekat regulacije rečnih tokova Raške, Joašnice i Trnavice vredan je 25 miliona evra, a finansira se sredstvima Svetske banke. Investitor je Ministartsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Direkcija za vode. Projektom je predviđeno korićenje Raške, Jošanice i Trnavice u ukupnoj dužini od 7.200 metara.

Foto: Aleksandar Nićiforović/Tanjug


reklama