Tanasković: „Prioritet su kapitalna investiranja u navodnjavanje“

92

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da su prioriteti resornog ministarstva kapitalne investicije u navodnjavanje.

Tanasković je, povodom svečanosti obeležavanja 20 godina postojanja JVP „Vode Vojvodine”, navela da su ključna dva velika izvora finansiranja iz Abu Dabi fonda i sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.

– To iznosi preko 110 miliona evra u ovom trenutku i ja se iskreno nadam i verujem da ćemo sav taj novac potrošiti do kraja 2025. godine – kazala je Tanasković.

Ministar odbrane Miloš Vučević dodao je da bi zajedničkim snagama trebalo raditi na tome da reke budu bezbednije i čistije.

– Sve što održavaju „Vode Vojvodine“ direktno ide u funkciju odbrane naše države. Svako od velikih priča treba da prođe od sopstvenog primera i da budemo svesni da od malih koraka sve počinje. Ako se svi budemo odnosili prema prirodi i ovom segmentu vode i javnih voda, biće nam mnogo bolje – kazao je Vučević.

Direktor JP „Vode Vojvodine” Srđan Kružević istakao je da bez pomoći i saradnje lokalnih samouprava i drugih preduzeća ne bi bilo moguće godinama uspešno održavati veliku količinu kanalske mreže.

– Mi činimo da sve ono što je priroda rekla da je nemoguće za vode učinimo mogućim. Od močvara pravimo mesto za život i bavljenje poljoprivredom, od sušnih područja pravimo bogate oranice i pri tome ne ljutimo prirodu, već je čuvamo od zagađivača, pošumljavamo i poribljavamo – naveo je.

Od kredita iz fonda Abu Dabija grade se nova kanalska mreža i crpne stanice u Sremu, Banatu, Bačkoj, Pančevačkom ritu i centralnoj Srbiji, što bi trebalo da omogući navodnjavanje oko 15 odsto zemljišta.

Foto: Tanjug


reklama