Tanasković: „Srpska hrana je daleko kvalitetnija od uvozne“

88

Na prvom panelu na najvećoj regionalnoj konferenciji na temu zdravlja i zdravog života – Health Up, koja se održava na Zlatiboru u hotelu „Mona plaza“ učestvovala je i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković koja je tom prilikom poručila prisutnima da građani Srbije jedu kvalitetnu hranu.

Ministarka je istakla da posti ceo post, i da u skladu sa tim jede kvalitetno.

„Imala sam prilike da sa poljoprivrednicima, proizvođačima dođem do starih receptura, domaćih proizvoda, da vidim koliko su naši proizvodi dobri i kvalitetni, zato mislim da treba maksimalno da se fokusiramo u radnjama na domaće, jer nema čega tu da se plašimo. Zakonodavni okvir koji mi imamo je preslikan iz Evrope i tržišno smo orijentisani ka Evropi, zakoni se usaglašavaju sa tim standardima. Neretko ćete čuti da je neki kamion vraćen sa granice, mene to pogodi kada čujem, jer mi iz Srbije vratimo sedam puta veći broj kamiona, nego što vrate naše“, kaže ministarka.

Prema njenim rečima, način funkcionisanja je takav da sve što se proizvede u Srbiji mora da bude testirano i kontrolisano.

„Ono što ulazi u našu zemlju se kontroliše na ulasku, isto je i za naše proizvode. Svakodnevno razgovaram sa proizvođačima i prerađivačima i mi smo zaista država koja ima kvalitetnu prehrambenu proizvodnju. Držimo se toga da kupujemo domaćeSve ono što je ovde proizvedeno je daleko boljeg kvaliteta nego od stranog“ rekla je ona.

Tanasković dodaje da ne postoji mogućnost da neki prehrambeni proizvod bez stroge kontrole uđe u zemlju.

„Tu su uključene laboratorije sa kojima ministarstvo radi, znači inspektori su na ulasku u zemlju, tu vrše kontrolu, uzimaju analize, sve se kontroliše i to je apsolutno tako. Mi smo uvodeći eAgrar dodatno ispratili i sledljivost proizvoda… na svaku sledeću dozvolu koju neko zahteva inspekcija ide u klanicu, prodavnicu da proverava“, napomenula je ministarka Tanasković i dodala da se gleda da li je meso otišlo u preradu, prodavnicu i u kom vremenskom periodu je potrošeno.

„Dozvole za meso izdajemo kvartalno, na tri meseca i to su neka nova pravila koja smo uveli“, objašnjava Jelena Tanasković, koja je istakla da misli da je naša zemlja ozbiljno povećala nivo kontrole uvozne robe, a što se tiče one proizvedene u Srbiji, to je nesumnjivo najboljeg kvaliteta.

Kao prioritet u daljem razvoju srpske poljoprivrede, ministarka ističe organsku proizvodnju i digitalizaciju.

„Poslednjih 10 godina 254 procenta je porasla organska proizvodnja u Srbiji, sedam puta više imamo gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom, organska proizvodnja se prostire na nekih 29.000 hektara. To su neverovatno dobri podaci i Srbija je prepoznata kao zemlja koja među prvima ide sa organskom proizvodnjom i ti proizvodi su vrlo traženi i cenjeni“, kaže ona.

Kao primer ministarka navodi činjenicu da država hektar konvencionalne proizvodnje subvencioniše sa 18.000, dok za organsku taj iznos dostiže čak 63.000 dinara.  Ističe da je u našoj zemlji sve zastupljenije i organsko stočarstvo.

Kako je napomenula, digitalizacija mora da bude prioritet broj jedan.

„Mi prosto nemamo dovoljno ljudi. Na primer, jedna mera ministarstva ima oko 300.000 zahteva. Sada zamislite da ako hoćete da idete da iskontrolišete, to je nemoguće. Digitalizacija i svi propratni moderni alati, omogućavaju nam to da uradimo“, dodala je Tanasković.

Za kraj, navela je da je jedini način da budemo prepoznati i konkurentni da držimo korak sa vremenom i pratimo trendove.

„Kontrola, kontrola, kontrola i samo kontrola. Svega, nas samih i svega što radimo“ zaključuje ministarka.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay, Tanjug, wirestock on freepik

 


reklama