Tanasković „Uloženo 130 miliona evra u navodnjavanje“

61

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je na drugoj regionalnoj „Look up“ konferenciji na Kopaoniku da je do sada u projekte navodnjavanja uloženo 130 miliona evra i da se vode pregovori o obezbeđivanju dodatnih sredstava.

– Definisali smo sedam strateških ciljeva na putu ka zelenoj tranziciji i već 10 godina intenzivno ulažemo u navodnjavanje – rekla je Tanaskovićeva i dodala:

– Već su ti projekti potpisani i radovi se izvode. U 2027. ćemo imati obuhvat koji smo isfinansirali već u ovom trenutku, jer su sredstva obezbeđena iz kredita Abu Dabi fondacije i EBRD banke.

Ona je navela da su u toku pregovori za novi BRD kredit od 18 miliona i kredit Saudi fonda od 60 miliona evra.

– Naravno, pregovaramo i dalje za neke nove kreditne linije, konkretno za navodnjavanje gde treba da pokrijemo još nekoliko stotina hiljada hektara – kazala je ministarka.

Ona je istakla da je razvoj organske proizvodnje izuzetno važan cilj, pre svega, zbog velike tražnje u svetu za organskim proizvodima.

– Jako je bitan podatak da naš izvoz organskih proizvoda iz godine u godinu raste u proseku između 20 i 25 odsto, on je 2022. bio 68,5 miliona evra – izjavila je ministarka.

Ona je istakla da danas imamo 7.000 gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom.

U fokusu ovogodišnje konferencije biće aktuelni izazovi u oblasti energetike i ekologije o kojima će, na šest panela, diskutovati više od 30 panelista.

Glavne teme su održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa, opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu.


reklama