„Teži ravnoteži“ – borba protiv gojaznosti đaka

24

Privredna komora Srbije i Ministarstvo zdravlja radiće tokom godine na edukaciji zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nastavnika fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u osnovnim školama, u cilju jačanja sistemskog pristupa prevenciji gojaznosti.

Reč je o nastavku kampanje „Teži ravnoteži“ da se pokrenu pozitivne promene u stilu života građana kroz edukaciju o principima uravnotežene i raznovrsne ishrane, kao i o značaju fizičke aktivnosti. Pored viška kilograma, najveći zdravstveni problemi građana su visok pritisak, bolovi u leđima i povišen holesterol. Uzrok ovih zdravstvenih problema je, pre svega, nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost.

– Na samom početku kampanje edukovali smo više od 50 predstavnika medija na teme od značaja za prevenciju gojaznosti. Do sada je edukovano više od 4.000 potrošača da razumeju nutritivne deklaracije na prehramebnim proizvodima – rekao je Dimitrije Ivanović, rukovodilac Službe za organsku proizvodnju PKS.

Kampanja „Teži ravnoteži“ je prošle godine pokretanjem komunikacije na društvenoj mreži „TikTok“ izašla iz okvira Srbije i došla do više od dva miliona mladih koji prate ovu mrežu i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Zahvaljujići društveno-odgovornim kompanijama Bambi, Coca-Cola, Dr. Oetker, Jaffa, MARBO Product, Mars i Nestlé, koje su prepoznale važnost prevencije gojaznosti, do sada je u kontakt sa edukativnim sadržajem kampanje došlo više od četiri miliona građana Srbije.

Edukativni posteri kampanje nalaze se u zdravstvenima ustanovama i studentskim restoranima u Srbiji.

Podaci pokazuju da je 60 odsto stanovnika Srbije prekomerno uhranjeno, predgojazno i gojazno.

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama