Toblerone se sele u Slovačku

105

Kompanija Mondelez, proizvođač čokolade Toblerone, preseliće krajem sledeće godine deo proizvodnje svojih kultnih trouglastih čokolada iz Švajcarske u Slovačku, navodeći kao razlog planirani snažan rast i potrebu za povećanjem kapaciteta.

– Od kraja 2023. ćemo povećati kapacitete dodavanjem ograničene proizvodnje Toblerona u Slovačkoj – navela je portparolka Mondeleza Livija Kolmic u u saopštenju, potvrđujući vest švajcarske TV stanice SRF.

Prehrambene kompanije se suočavaju sa visokim rastom troškova, ali Kolmic nije ovaj potez kompanije vezala za troškovnim pritiscima, već se pozvala na planirani snažan rast Mondeleza, što značilo da će firma povećati proizvodnju i švajcarskoj fabrici u Bernu.

Toblerone je prvi put lansiran 1908. godine, a od početka devedesetih godina 20. veka ekskluzivno se proizvodi samo u Švajcarskoj. Na pakovanju se nalazi imidž švajcarske planine Materhorn i oznaka „Švajcarska mlečna čokolada“.

Prema strogim švajcarskim pravilima o označavanju proizvoda, čokolada napravljena u inostranstvu ne može se nazvati „švajcarskom“.

Kolmic je odbila da kaže da li će Toblerone zbog toga promeniti pakovanje.

Foto: Rawpixel, Wikipedia


reklama