Tomić: „U periodu svinjokolja pojačati kontrolu mesa“

45

Specijalista mikrobiologije u Veterinarskom specijalističkom institutu Šabac Srđan Tomić podseća da je u ovom periodu svinjokolja obaveza svakog domaćina da prijavi klanje i izvrši pregled mesa na trihenolozu.

On je rekao za Tanjug da je trihineloza skrivena bolest domaćih i divljih životinja koja se ne vidi golim okom, ali ima posledice kada se prenese na čoveka. A, kada se otkrije, takvo meso se uništava, ističe Tomić.

– Na pregled se šalje mišićni deo dijafragme i može se obaviti u svakoj ovlašćenoj veterinarskoj stanici, ambulanti ili institutu. Pregled je veoma jeftin i štiti zdravlje ljudi, a hrana i meso je bezbedno i važno je da to svi urade – rekao je on.

Tomić ističe da je u poslednje vreme porasla svest o pregledanju mesa i da se analize rade redovno.

On je podsetio da su proizvođači svinja u zaraženom i ugroženom području dužni da urade i kontrolu na prisustvo afričke kuge svinja.

Ove analize rade se u veterinarskim institutima, a troškove plaća država, dodaje Tomić.

– Ukoliko je nalaz negativan, takvo meso može da ide na dalju upotrebu – kazao je on.

Tomić dodaje da u specifičnim okolnostima koje su zadesile pojedine krajeve Srbije sa svinjskom kugom, ovaj pregled je obavezan, a kako napominje, troškove plaća država, što je značajno olakšanje za poljoprivrednike.

Foto: Envato


reklama