Tov gusaka radi proizvodnje masne jetre

56

Tov gusaka radi proizvodnje masne jetre je specifičan vid tova koji zahteva posebnu tehnologiju pripreme gusaka za kljukanje. Pre svega, za ovaj tov neophodno je izabrati odgovarajuću rasu ili hibrid koji imaju genetske predispozicije za proizvodnju velikih omašćenih jetri.

Period kljukanja obično traje tri do četri nedelje, i pored kvalitetne jetre koja je glavni proizvod, dobije se takođe velika količina kvalitetnog mesa. Pri ovakvom tovu, jetra dostigne masu između 700 i 1000g. Kljukanje mladih gusaka počinje kada one dostignu telesnu masu oko 4 kg, dok se starije kljukaju pred završetak svog porasta. U zavisnosti od rase, mlade guske ovu masu dostižu sa tri do četri meseca, i to je najpogodnije vreme za tov gusaka.

Kljukanje je vid intenzivnog tova, čime se organizam guske dovodi u stanje jedne vrste fizičkog stresa. Ovo je vid nasilnog „prežderavanja“ gusaka hranom koja je bogata energijom. Upravo zbog ovog vida tova, guska mora biti u dobroj fizičkoj kondiciji i dobro razvijena. U jednom jatu samo je određeni broj gusaka podesan za tov kljukanjem. U ishrani se za kljukanje koristi žuti kukuruz šećerac, potom manje količine masti i ulja, lecitin i so. Potom, mogu se koristiti i pšenične mekinje, kao i vitaminsko-mineralni dodaci. Kljukanje se obavlja mašinski, ali je moguće kljukati i ručno.

Na početku tova guske konzumiraju po 200-300g hrane dnevno, dok se pri kraju ta količina povećava i na 1000g .

Iako je masna guščija pašteta izuzetno cenjen (i veoma skup) proizvod, ovakav način tova se danas sve ređe primenjuje. Glavni razlog za to je sve veća briga o dobrobiti životinja.

Izvor: „Bolesti živine“ praktikum, Doc. dr Bojana Vidović, Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet (2020)

Foto: Unsplash.com; Pixabay


reklama