Trakenski konj – ponos nemačke vojske

1808

Trakenski konj (eng. Trakehner) je toplokrvna rasa konja razvijena u Istočnoj Prusiji, u gradu Trakenenu, po čemu je rasa i dobija ime.

Državna ergela osnovana je 1931. godine, a radila je do 1945. kad je tokom Drugog svetskog rata došlo do pripajanja Istočne Prusije Rusiji, a ime grada, u kome je bila ergela, promenio u Jasnaja Poljana.

Ova rasa vodi poreklo od malog konja poznatog kao „Schwaikenpferd“ kojeg je gajilo lokalno stanovništvo. „Schwaikenpferd“ je bio poznat po svojoj svestranosti i izdržljivosti. Njegovim ukrštanjem sa uvoznim engleskim i arapskim pastuvima nastao je jahaći konj trakener, jedna od najpoznatijih plemenitih nemačkih pasmina, ponos nemačke vojske.

Ovaj pruski konj dostiže visinu od 157 do 173 cm i telesnu masu od 450 do 500 kg. Lakši je od drugih punokrvnih konja. Karakteriše ga plemenita, suva glava sa izraženim očima, uskom njuškom i širokim čelom. Greben je izražen. Telo je pravougaonog oblika, sa spuštenim ramenima. Leđa su snažna srednje dužine, sapi definisane, a zadnje noge snažne. Uprkos svojoj veličini i dalje imaju elegantan izgled.

Ima ih u svim poznatim bojama bez primesa, a dozvoljene su bele oznake po glavi i nogama.

Poznat je po svom prijateljskom temperamentu, inteligenciji, atletskim sposobnostima, prekrasnim pokretima, prirodnom skoku, ogromnoj izdržljivosti.

Trakener je sportski konj koji je bez sumnje najvažniji i najuticajniji od svih toplokrvnih rasa. Takmiči se u skoro svim konjičkim disciplinama, a zbog svoje inteligencije, osetljivosti i načina hoda i odličnog skoka su posebno cenjeni kako za dresurno tako i za preponsko jahanje.

Konji koji su uticali na formiranje rase trakenskog konja: arapski konj, engleski punokrvnjak. S druge strane, trakenski konj uticao je na formiranje holandskog toplokrvnjaka, oldenburškog konja, danskog i britanskog toplokrvnjaka.

Izvor: veterina.info


reklama