Transport i čuvanje sadnog materijala

413

Od trenutka preuzimanja do sadnje, sa sadnim materijalom treba postupati krajnje oprezno kako ne bi došlo do oštećenja sadnica usled mehaničkih povreda, isušivanja ili izmrzavanja.

Prilikom transporta sadnica posebnu pažnju trebalo bi posvetiti zaštiti korenovog sistema od izmrzavanja i isušivanja. Kad se transport obavlja u otvorenim prikolicama ili na krovu automobila, tada se koren sadnica mora obavezno zaštititi plastičnim folijama ili nekim drugim materijalom.

Najbolje je da se sadnice odmah po vađenju zasade. To najčešće nije slučaj pa se sadnice što pre moraju pravilno utrapiti. U trapu se sadnice čuvaju do momenta sadnje. Trapljenje se može obaviti u pogodnim prostorijama ili na otvorenom polju. Najbolji materijal za trapljenje u prostorijama je sitan i vlažan pesak. Na dno prostorije se nabaci 20 cm peska, a uz zid 50 cm celom dužinom zida. Zatim se postavljaju snopovi sadnica jedan do drugog. Pesak se nabacuje preko korena tako da sadnice budu zatrpane bar 40-50 cm. Ukoliko sadnice ostanu duže u trapu potrebno je proveravati vlažnost peska i po potrebi zalivati.

Češće je trapljenje na otvorenom polju. Mesto na kom ćemo trapiti mora biti ocedito tako da se u trapu ne zadržava višak vode. Trapljenje se sastoji od kopanja kanala dubine 40 cm, širine 50 cm ili se plugom otvara brazda, i postavljanja snopova sa sadnicama. Preko korenovog sistema nabacuje se sitna zemlja koja se blago nagazi da bi se istisnuo vazduh i kako bi zemlja što bolje pokrila žile. Zemljom punimo kanal do vrha uz malo uzvišenje (10-15 cm) oko sadnica.

Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti sadnica od miševa (cinkfosfid mamci), zečeva (pletena žica i slično), stoke. Prednost peska kao materijala za trapljenje je da miševi u pesku ne mogu praviti rupe i oštetiti koren i korenov vrat sadnica.

Izvor: dipl. ing. Đorđe Sovilj, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Foto: Facebook (V O Ć A R S T V O)


reklama