Trebinjski pčelari rasprodali zalihe meda

40

Većina trebinjskih pčelara rasprodala je zalihe meda, budući da je velika potražnja za ovim proizvodom usled epidemije virusa korona, a prošla godina bila je izrazito loša za proizvodnju, rekao je za agenciju Srna predsednik Udruženja pčelara „Leotar“ iz Trebinja Obrad Ninković.

– Zalihe meda su se trošile iz prethodnih godina, a epidemija virusa korona pospešila je prodaju meda. Ljudi su kupovali med da bi zaštitili zdravlje i ojačali imunitet. Sve zalihe meda su prodate, prema podacima iz Udruženja pčelara „Leotar“ – kaže Ninković.

On ističe da meda nema na tržištu, jer je prošla godina bila katastrofalna za trebinjske pčelare zbog lošeg vremena tokom proleća, te da su neke količne uspeli da dobiju oni koji su svoja pčelinja društva preselili u više krajeve u područje Gacka, Čemerna ili Kalinovika.

Ninković napominje da zalihe od prošle godine za prodaju imaju pčelari sa više pčelinjih društava, pa se med može naći u manjim količinama u maloprodaji, ali je nešto skuplji.

– Maloprodajna cena bila je oko 18 KM, a sada ju je većina pčelara podigla na 20 KM. Znamo da cena zavisi od potražnje, a potražnja je bila veoma velika – objašnjava Ninković.

Kada je reč o ovogodišnjoj proizvodnji, on kaže da prvo vrcanje pčelari očekuju u drugoj polovini juna, te da je još rano govoriti o tome kakva će biti ova godina.

Pčelar iz Trebinja Nikola Barzut kaže za Srnu da meda za prodaju nema već nekoliko meseci, te da je prošle godine morao da preseli pčelinja društva na područje Gacka kako bi izvadio nešto meda.

Bilećki pčelar Željko Bajović rekao je Srni da još ima određenu količinu meda od prošle godine, budući da poseduje oko 500 košnica, ali da ostali bilećki pčelari nemaju ovog lekovitog proizvoda za prodaju.

Foto: Unsplash


reklama