Trešnje i višnje su i hrana i lek

221

Iako su prvenstveno poznate kao ukusno i zdravo letnje voće, trešnje i višnje ubrajaju se i u lekovite biljke. Osim plodova, koriste se i peteljke i semenke koje uživaju poverenje kao oprobani narodni lek za organe za mokrenje, varenje i kardiovaskularni sistem.

Obavezno iskoristite sezonu višanja i trešanja i sačuvajte peteljke koje se inače bacaju. Kada se prosuše od njih se pravi veoma efikasan čaj koji rastapa i pospešuje izbacivanje kamena u bubrezima i bešici.

Zahvaljujući visokom sadržaju tanina, čaj od peteljki višanja i trešanja koristi se kao oprobani biljni lek protiv dijareje.

Zahvaljujući diuretičnom delovanju, peteljke višnje i trešnje ulaze u sastav čajnih mešavina za mršavljenje i izbacivanje viška vode iz organizma. Najčešće se mešaju sa rastavićem, suručicom, semenom komorača i korom krušine.

Čajem od peteljki trešnje narod leči giht, jer ova biljka podstiče izbacivanje kristala mokraćne kiseline koje se sakupljaju u zglobovima.

Semenke, posebno divlje višnje i trešnje sadrže gorke cijanogenetske heterozide koji jačaju srce, ali smeju se upotrebljavati samo pod stručnim nadzorom i uz strogo poštovanje propisanih doza.

Sok od svežih trešanja koji se uzima osam dana u kontinuitetu je narodni lek koji se preporučuje ljudima koji pate od reumatizma. Stručnjaci sa Instituta u Mičigenu tvrde da trešnje imaju izuzetno antiinfektivno delovanje, mogu da olakšaju artritične bolove i izvor su antioksidanasa i melantonina, koji mogu da uspore efekte starenja, korisne su i u borbi protiv raka i bolesti srca.

Trešnje su sjajan izvor mikroelementa bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu.

Višnje obiluju fenolnim jedinjenjima – snažnim antioksidansima koji štite nervni sistem i sprečavaju oksidativni stres. To je bitno za starije osobe, jer ih štiti od neurodegenerativnih poremećaja poput gubitka pamćenja, senilne demencije i Alchajmerove bolesti. Zbog visokog udela antocijanina višnje su značajne u prevenciji raka, posebno debelog creva.

Višnja je jedna od retkih vrsta voća koje sadrži melatonin – prirodan hormon koji reguliše san. Naše telo inače prirodno luči hormon melatonin koji se oslobađa samo tokom noći, obično posle deset časova uveče i tako podstiče san. Pre spavanja popijte čašu čistog soka od višnje. To će vam omogućiti dubok, neprekidan i opuštajući san. Melatonin se takođe koristi u lečenju tegoba menopauze, odvikavanja od lekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Smolom od trešnje rastvorenom u prirodnom jabukovom sirćetu trebalo bi masirati teme ukoliko želite da otklonite perut.

RECEPTI

Obloge protiv podočnjaka

30 grama peteljki trešnje prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Posle toga sve kuvajte nekoliko minuta. Procedite i mlako koristite za obloge.

Čaj od peteljki trešnje i višnje protiv kamena u bubregu

Tri supene kašike dobro opranih, osušenih i sitno izrezanih peteljki plodova trešnje i višnje kuvajte u vodi (750 ml) dva minuta, ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i popijte. Čaj se pije kao lek protiv upale bubrega, za otapanje bubrežnih kamenaca i čišćenje mokraćnih puteva. Ovaj čaj se pije kad zataje sva druga sredstva.

Čajna mešavina za izbacivanje viška vode iz organizma, protiv celulita i masnih naslaga

Sastojci: 100 g peteljki trešnje (Prunus avium), 100 g rastavića (Equisetum arvense), 100 g morača (Foeniculum vulgare)
Priprema: Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smese preliti litrom hladne vode, pustiti da provri i kuvati dva minuta. Skinuti sa šporeta i ostaviti da stoji poklopljeno pola sata. Procediti i popiti nezaslađeno u toku dana u manjim gutljajima.

Čajna mešavina za izbacivanje nagomilane tečnosti iz organizma

Sastojci: 100 g peteljki trešnje (Prunus avium), 50 g rastavića (Equisetum arvesne), 50 g lista breze (Betula alba), 50 g kukuruzne svile
Priprema: Sve sastojke pomešajte, pa 3 supene kašike smese prelijte sa 3 šolje hladne vode (750 ml), pustite da provri, kuvajte 5 minuta, sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.

Čajna mešavina protiv gihta

Sastojci: 50 g peteljki višnje (Prunus cerasus), 50 g peteljki trešnje (Prunius avium), 50 g korena zečjeg trna (Ononidis spinosa), 50 g kore belog jasena (Fraxinus excelsior)
Priprema: Sve sastojke pomešajte, pa 3 supene kašike smese prelijte sa 3 šolje ključale vode (750 ml), promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima nezaslađeno. Pije se mesec dana pa se pravi pauza dve nedelje, onda se ceo proces ponovi.

Izvor: Momčilo Antonijević/Snaga bilja

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama