Tretiranje plodova jabuke posle berbe

275

Pre skladištenja, odabrani plodovi mogu da se tretiraju kako bi se izbegli rizici od pojave fizioloških i parazitskih oboljenja u toku čuvanja.

Međutim, tretiranje plodova posle berbe ne bi trebalo da postane sistematično, jer tretmani donose dodatne troškove, gubitak vremena i rizik od fitotoksičnosti plodova. Dakle, trebalo bi dobro proceniti opravdanost tretmana, u zavisnosti od osetljivosti kontigenata plodova.

Postoji nekoliko vrsta tretmana:

• tretiranje fungicidima za sprečavanje pojave oboljenja kao što su gleosporioze, botritis, monilija (nema registrovanih preparta u Srbiji, pa se u ovu svrhu obavlja poslednje tretiranje odgovarajućim fungicidima dok su plodovi još na stablu)
• tretiranje antioksidantima za sprečavanje pojave posmeđivanja pokožice (nema registrovanih preparata)
• tretiranje kalcijumom za sprečavanje pojave gorkih pega i drugih fizioloških oboljenja u vezi sa disbalansom u ishrani (nema registrovanih preparata, nego se koriste preparati na bazi kalcijuma u toku vegetacije)
• tretiranje inhibitorima delovanja etilena radi usporavanja procesa sazrevanja plodova, a koristi se preparat „Smartfresh“. Plodovi tretirani ovim preparatom tokom i posle čuvanja imaju bolju čvrstinu, veći sadržaj kiselina, manje kaliraju.

Sa organoleptičkog stanovišta, tretirani plodovi imaju slabije razvijenu aromu, ali su istovremeno hrskaviji, što je za većinu potrošača važnije.

Veoma važan efekat preparata jeste i da sprečava pojavu posmeđivanja pokožice, bilo da je reč o posmeđivanju pokožice zelenih plodova, odnosno, skladu ili starosnom posmeđivanju. Tretman „Smartfreshom“ može da se obavlja nezavisno od tipa hladnjače, s tim što komora u kojoj se radi tretman mora da bude dobro zatvorena. Sam preparat se ne kupuje na slobodnom tržištu, nego se tretiranje plodova obavlja uslužno. Neke sorte (npr. breburn) ne bi smele da se tretiraju kako ne bi došlo do pojave unutrašnjeg posmeđivanja.

Plodove kod kojih je ustanovljen nizak sadržaj kalcijuma i loš odnos između kaliijuma i magnezijuma naspram kalcijuma takođe ne bi trebalo tretirati.

Sastav gasova u komori prilikom tretiranja mora biti prilagođen tretiranim plodovima, jer se može desiti da dođe do pojave ožegotina od ugljen dioksida.

Izvor: dipl. inž. Sandra Miletaković, PSSS Kruševac


reklama