Tretman oksalnom kiselinom

1721

Oksalna kiselina se odavno upotrebljava u borbi protiv varoe, ali poslednjih godina sve više dobija na popularnosti i često se preporučuje. Glavni razlog za ovo je što po pristupačnoj ceni dobijate kvalitetan, efikasan i ekološki tretman.

Poznati švajcarski istraživački Institut za pčelarstvo iz Berna, nakon eksperimenata koje su njihovi istraživači obavili, dao je preporuke za tretman varoe oksalnom kiselinom. Preporuke su se odnosile prvenstveno na zemlje centralne Evrope, ali se danas koriste u skoro svim evropskim zemljama, kao i u Kanadi i SAD. Sam tretman je ekološki, jeftin i lak za izvođenje. Takođe, za razliku od nekih drugih preparata, oksalna kiselina ne može stvoriti rezistentnost kod parazita. Primenom oksalne kiseline zadajemo varoi završni udarac, i smanjujemo potencijal razvoja populacije za sledeću godinu. Ovaj tretman se primenjuje jednom godišnje, i to kad nema legla, a pčele su u klubetu. Obično to bude u novembru ili decembru. Više tretiranja na istu generaciju pčela imalo bi štetno dejstvo.

Za pripremu rastvora je potrebno 35 grama oksalne kiseline dodati u 1 litar sirupa (u kom su šećer i voda u odnosu 1:1). Količina primenjenog sredstva zavisi od jačine društva – slaba se tretiraju sa 30 ml, srednja sa 40 ml, a jaka društva sa 50 ml rastvora. Držeći se ovog pravila, postižemo da svaka zaposednuta ulica u DB košnici dobija 5 – 6 ml rastvora kiseline.

Za nakapavanje se koristi običan plastični špric, kojim se lako odmerava potrebna količina. Sredstvo se aplikuje direktno na pčele po ulicama, između ramova. Ukoliko ulica nije dobro zaposednuta, nakapava se srazmerno manje rastvora.

Tretman se primenjuje isključivo kada je temperatura iznad 0, a ispod 15 stepeni. Optimalni uslovi podrazumevaju temperaturu između 4 i 8 stepeni Celzijusa, i nešto povišenu vlažnost vazduha. Upotrebljava se isključivo sveže napravljen rastvor, eventualno onaj koji je skladišten kraće vreme.

Od opreme su obavezne zaštitne rukavice i naočare.

Foto: scientificbeekeeping.com; tobeeornottobee.us

Izvor: http://www.drustvopcelarabgd.com


reklama