Trevlek – sočna kruška aromatičnog ukusa

90

Stvorena ukrštanjem sorti trevuška (Précoce de Trévaux) i lektijerka (Le Lectier), hibridizacija je sprovedena 1965. godine, a selekcionar je bio prof. dr Asen Stančević, trevlek je za sortu kruške priznat 1984. godine.

Stablo je srednjebujno do bujno, okruglaste, široke i razgranate krune. Deblo je pravo, jako, glatke kore, sivomrke boje. Ramene grane su snažne, otvorenih uslova grananja (preko 60 stepeni). Prstenasti izraštaji, krute i vite rodne grančice, koje su podjednako zastupljene, su sivkastobraon boje, sa izraženim svetlim lenticelama.

Generativni pupoljci su krupni, zašiljenokupasti, dok su vegetativni srednje krupni, zašiljeni, tamnije sivo braon boje. List je srednjekrupan do krupan, okruglast i nazubljen. Cvet je srednje krupan do krupan, bele boje, otvoren, pravilan. Pripada grupi sorti srednjeranog vremena cvetanja. Dobro je oprašuju šarena julska (Colorée de Juillet), košija rana (Coscia Precoce), butira moretini (Butirra Precoce Morettini)… Diploidna je sorta i produkuje veliku količinu polena odlične klijavosti. Prorodi veoma rano, u drugoj godini posle sadnje i rađa redovno i obilno.

Trevlek je relativno otporna sorta prema mrazu i suši, i ne pokazuje izraženu osetljivost prema glavnim prouzrokovačima bolesti i štetočinama kruške. Ima dobar afinitet sa dunjom.

Plod je srednjekrupan (prosečne mase 130 g), kruškastočigrastog oblika (prosečne visine 73 mm i širine 62 mm), glatke površine. Čašično udubljenje je plitko i otvoreno. Pokožica je tanka, glatka, nežna, zelenkastožute boje koja u punoj zrelosti prelazi u slamastožutu. Meso ploda je sedefastobele boje, sočno, topivo, slatkokiselo, aromatično, sadrži oko 14,2% rastvorljivih suvih materija, 10,12% ukupnih šećera i 0,16% ukupnih kiselina. Semena kućica je mala, smeštena u sredini ploda. Semenke su srednjekrupne, jajastog oblika, mrkobraon boje. Peteljka je duga, dosta tanka, smeštena u relativno plitko udubljenje.

Sazreva sredinom jula, 4 do 5 dana pre sorte butira moretini.

Vrlo rodna i kvalitetna sorta srednjeranog vremena zrenja, ali se zbog tanke i nežne pokožice, odnosno slabe transportabilnosti, preporučuje za gajenje na manjim površinama.

Izvor: Institut za voćarstvo

Foto: Institut za voćarstvo


reklama