Tri američke bele jele, najnoviji dodatak akciji „Drvo za Beograd“

17

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je zajedno sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entonijem Godfrijem zasadio tri američke bele jele na levoj obali Save u sklopu akcije „Drvo za Beograd”.

Gradonačelnik je tom prilikom podsetio da ovo jesu mali koraci, ali da vode ka mnogo većem cilju.

– Ako želite da postignete veliki cilj, a nama je to uvećanje zelenih površina Beograda, morate da idete korak po korak, stablo po stablo, svi zajedno moramo dati doprinos. U Beogradu „Zelenilo” svake godine posadi bar četiri hiljade sadnica, a dodatno smo pokrenuli projekat „Drvo za Beograd” u kojem se približavamo cifri od dve hiljada posađenih stabala. Cilj nam je da u Beogradu imamo 25 odsto zelenih površina. U ovom trenutku procenat iznosi oko petnaest, tako da cilj nije lak, ali ovakvim akcijama i posvećenošću je dostižan – kazao je Radojičić.

On je podsetio na reči pesnika Rabindranata Tagora da „onaj ko sadi drveće, iako zna da neće sedeti u njegovom hladu, počeo je da shvata smisao života”. Time pesnik poručuje da ne brinemo samo o svom interesu, već i o interesu zajednice, istakao je Radojičić, navodeći sve prednosti sadnje drveća, kao što su filtriranje vazduha, veća proizvodnja kiseonika, smanjenje količine ugljen-dioksida i snižavanje temperature u letnjim danima.

– Svi zajedno idemo ka cilju da Beograd bude zeleniji i zdraviji grad – poručio je Zoran Radojičić.

Gradonačelnik je zahvalio ambasadoru na doprinosu akciji „Drvo za Beograd”. Ovom prilikom još jednom je pozvao i druge ambasade i društveno odgovorne ljude da se priključe akciji.

Ambasador Entoni Godfri je precizirao da su posađeni četinari, američke bele jele, koje inače rastu u planinama na zapadu Severne Amerike. Mogu da porastu do 35 metara, sa životnim vekom više od tri stotine godina.

– U proseku jedno ovakvo drvo apsorbuje 118 kilograma ugljen-dioksida na dan, a 43 tone godišnje. Kako dalje raste, do pune zrelosti, svako ovo drvo tokom svog veka upije i preradi trinaest hiljada tona ovog gasa. Mali koraci danas vode do velikih rezultata sutra – rekao je Godfri.

Ova sadnja simbol je mnogo većeg projekta, koji moramo raditi zajedno – a to je borba protiv klimatskih promena, dodao je ambasador. Suša smanjuje prinose, toplotni talasi podižu stopu mortaliteta, poplave uništavaju imovinu, a zemljište je zagađenije. Sadnja novih šuma jedno je od mnogih rešenja za te probleme, naveo je on.

– Svi imamo odgovornost da nam budućnost bude „zelenija” i hvala vam gradonačelniče što ste preduzeli ovaj važan korak – zaključio je ambasador SAD.

Sadnji je prisustvovao i direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević.

Foto: beograd.rs


reklama