Tripsi u zaštićenom prostoru

478

Tripsi spadaju u polifagne štetočine, hrane se na brojnim gajenim i korovskim biljkama, a najveće štete pričinjavaju na povrću i cveću u zatvorenom prostoru.

Od povrća najviše napadaju luk, praziluk, paradajz, kupus, krastavac, slatu, tikvice i drugo povrće. U cvećarstvu, takođe, napadaju veliki broj biljnih vrsta: kane, muškatle, gladiole, karanfile…

Tripsi su sitni insekti, veličine od pola milimetra do skoro jednog i po centimetra. Telo im je vitko, valjkasto ili pljosnato, sa jakim spoljašnjim skeletom crne, žute ili kestenjaste boje. Neke vrste nemaju krila, ali kod onih koje ih imaju, krila su uska i duga, sa dugačkim resastim dlačicama po rubovima. Usni aparat tripsa je prilagođen za bodenje i sisanje (za isisavanje biljnih sokova).

Najštetnije vrste tripsa u našim staklenicima i plastenicima su kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis) i duvanov trips (Thrips tabaci).

Kalifornijski trips je polifagna vrsta, oštećuje mnoge biljke koje se gaje u zaštićenom prostoru. Direktnu štetu izaziva na svim delovima biljaka, a indirektnu kao prenosilac virusa tačkaste bronzavosti paradajza. Izuzetno je opasna vrsta koja brzo razvija rezistentnost na insekticide, pa je potrebna posebna pažnja pri hemijskom suzbijanju.

Duvanov trips štete izaziva na otvorenom i u zatvorenom prostoru. U pitanju je isto izraziti polifag, sa velikim brojem biljaka domaćina. Oštećenja izaziva direktno sisanjem biljnih sokova na cvetovima i listovima biljaka, i indirektno kao prenosioc virusa tačkaste bronzavosti paradajza. Populacije duvanovog tripsa su najbrojnije na gajenim biljkama iz familije Alliaceae (luk i praziluk), zatim na kupusu, krastavcima, paradajzu, salati, a značajnu štetu izaziva na duvanu i pamuku.

Uspešna zaštita i uništavanje štetnih vrsta tripsa u staklenicima i plastenicima zavisi od blagovremenog uočavanja njihovog prisustva. Zdravstvena higijena je bitna za zaštitu od tripsa, i ona se ogleda u odstranjivanju biljnih ostataka kako ne bi došlo do preživljavanja jedinki. Pravovremena upotreba hemijskih preparata je bitna za uspešnu zaštitu, a u pitanju su insekticidi na bazi malationa, abamektina, alfacipermetrina, kao i ostali registrovani preparati za suzbijabje tripsa.

Izvor: dipl. inž. Jelena Grbić, PSSS Kraljevo

Foto: Frank Peairs, Colorado State University, Bugwood.org, Tony Daley, Whitney Cranshaw, Colorado State University, Bugwood.org


reklama