Trivan: ’Ne trošimo vodu na racionalan način’

5

Srbija mora najvažniji resurs, pijaću vodu, da sačuva za sebe, kaže ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i dodaje da se ne slaže sa tim što su mnogi izvori pijaće vode dati kao koncesija ili na neki drugi način različitim subjektima.

– Srbija, generalno, ne troši vodu na racionalni način. Srbija nema dovoljno pijaće vode, perspektivno gledajući. Klimatske promene donose snižavanje nivoa podzemnih voda. Istovremeno, to znači smanjivanje kapaciteta podzemnih voda i rezervi koje imamo – rekao je Trivan u intervjuu za telegraf.rs.

On je istakao da bi trebalo racionalno da koristimo pijaću vodu „sve da je i imamo za bacanje, a nemamo“.

Ukazao je da površinske vode moraju da budu čiste, da bismo i tu imali deo rezervi, koja se može kvalitetno prerađivati u kvalitetnu pijaću vodu.

– Ne mislim da imamo dovoljno pijaćih voda i to je razlog više što stalno strepim nad tim, kako koristimo te pijaće vode. Nikako nisam za to i ne slažem se sa tim što su mnogi izvori pijaće vode dati kao koncesija ili na neki drugi način različitim subjektima. Voleo bih da sve te kapacitete čuvamo ili bar da troše preduzeća koja su naša, a ne na ovaj način, dajući onima koji to tržišno koriste. To nije bezbedno i Srbija mora da taj najvažniji resurs, planetarno govoreći, sačuva za sebe – naznačio je Trivan.

Ministar je siguran da se nekoliko ratova, za koje se ne misli da je razlog pijaća vode, vode upravo zbog toga.

U Srbiji bi trebalo da se izgradi 359 sistema za preradu otpadnih voda, što znači da je potrebno da investiramo između četiri i pet milijardi evra u to, a posle toga ćemo moći da računamo na čistu i zdravu životnu sredinu u celini.

To je put koji bi trebalo da pređemo u narednih 30 godina, podvukao je ministar.

– Mnogo je to novca. Srbija nema toliko para, ali će morati da izdvaja. Moraće da izdvaja više para za životnu sredinu od sadašnjih 0,2, – 0,7 odsto BDP-a, do 1,2 ili 1,3 odsto, koliko je u mnogim zemljama. Ako želimo da živimo zdravo, duže i da sačuvamo prirodu, to mora da se desi. Garantujem, da će se to desiti – rekao je Trivan.

Ministar je pobornik da se u projekte prerade otpadnih voda ide ka privatno-javnim partnerstvima, jer je to brži put da se obavi taj posao.

Na pitanje o rekonstrukciji vlade i o tome da se njegovo ime dovodilo u vezu sa tim, ministar kaže da nema komentar i da to nikad i ne komentariše, jer je važno da svako radi svoj posao najbolje što može.

Izvor: telegraf.rs

Foto: Pixabay


reklama