Trivan: ’Sledeće godine zakon o klimatskim promenama’

45

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je da će Srbija 2018. usvojiti zakon o klimatskim promenama i istakao da će svaka lokalna samouprava morati da ima usvojen akcioni plan koji će precizno uređivati tu oblast.

– Stručnjaci procenjuju da će naša zemlja i region biti među područjima koja će klimatske promene najviše pogoditi – kazao je Trivan novinarima uoči sastanka o klimatskim promenama sa nevladinim organizacijama.

On je podsetio da Srbiju unazad nekoliko godina pogađaju vremenske neprilike, kao što su suše i poplave i istakao je da su ova i prošla godina bile najtoplije godine od kako se meri temperatura u Beogradu.

– To nam govori da su klimatske promene na delu i da više nema vremena za čekanje – poručio je Trivan.

On je ocenio da su klimatske promene najvažniji ekološki problem na planetni i da je osim ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, druga najvažnija mera za njihovo ublažvanje pošumljavanje.

– Pošumljavanje je najefikasniji, najjednostavniji i najjeftiniji način borbe protiv klimatskih promena – naglasio je Trivan.

On je naveo da će Ministarstvo da se potrudi da naredne godine obezbedi sredstva za pošumljavanje iz budžeta, ali i za druge oblike borbe protiv klimatskih promena.

– U Srbiji je trenutno pošumljeno 27 odsto teritorije, a plan je da se do 2040 pošumi više od 40 odsto zemlje – kaže ministar.

Trivan je izrazio žaljenje što se pošumljavanje sprovodi „ni približnim tempom kojim bi trebalo“, zbog čega je za sledeću godinu najavio veliku akciju pošumljavanja na čitavoj teritoriji Srbije, a naročito Vojvodine gde se trenutno pod šumama nalazi šest odsto teritorije.

Ministar je kazao i da će Srbija u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama predložiti da pošumljavanje postane jedan od glavnih oblika borbe protiv klimatskih promena, jer je malo zemalja u svetu gde je pošumljavanje organizovano.

Kao primer da je pošumljavanje dobar metod on je naveo Beograd koji u poslednjih šest od sedam godina, koliko se bori protiv klimatskih promena, pošumio više od 700 hektara.

Trivan je rekao i da je formiranje Ministarstva za zaštitu životne sredine u završnoj fazi i da se još biraju državni sekretari i pomoćnici.

Naveo je da je Vlada odobrila prijem još 180 novih ljudi u ministarstvo, od kojih će 100 biti pripravnici kako bi u minimum narednih 20 godina, na najbolji čin upravljali zaštitom životne sredine u Srbiji.

Foto: Pixabay


reklama