Trovanje pesticidima

98

Pesticidi jesu lekovi za biljke, ali su i opasne otrovne materije sa kojima treba biti oprezan jer i najmanja nepažnja i nestručna upotreba mogu dovesti do trovanja, ponekad i sa fatalnim ishodom.

Pesticidi su proizvodi hemijskog ili biološkog porekla koji uništavaju, sprečavaju delovanje štetnih organizama ili na drugi način suzbijaju štetne organizme.
Ne postoji idealno hemijsko srestvo koje bi delovalo samo na štetne organizme, istovremeno bilo i bezopasno za čoveka.
Trovanja pesticidima mogu biti: akutna i hronična.

Akutna trovanja nastaju u toku kratkog, trenutnog, jednokratkog unošenja velike količine otrova u organizam (jelom, pićem, udisanjem, preko kože).
Hronična trovanja nastaju pri višekratnom unošenju malih količina otrova u organizam tokom dužeg vremenskog perioda.

Pesticidi mogu dospeti u organizam čoveka na razne načine: preko organa za varenje (kroz usta), organa za disanje, preko kože i sluzokože očiju. Najopasniji i najbrži način prodora otrova je preko organa za disanje. Znaci trovanja su različiti, u zavisnosti od načina unošenja otrova.

Svi otrovi uneti preko usta odmah ili posle kraćeg vremena izazivaju gađenje, balavljenje, bolove u trbuhu,povraćanje. Posle toga javljaju se i opšti znaci trovanja: nesvestica, otežano disanje, trnjenje ruku i nogu, psihičke smetnje, osećaj zaplašenosti, uznemirenost, stanje šoka.

Prvi znaci trovanja preko organa za disanje su disajne smetnje, bol u grlu, bol u grudima, promuklost, kašalj, gušenje i slinjenje. Nakon toga javljaju se opšti znaci trovanja.

U slučaju da je otrov unet preko kože najčešće se javljaju bolovi na mestu prodora, crvenilo, zapaljenje, mehurići, gnojinice.

Delovanje otrova preko sluzokože očiju izaziva suzenje, bolove u očima, ponekad dvostruko viđenje, crvenilo očiju, zapaljenje i bolove kapaka i rožnjače, nesposobnost da se utvrdi udaljenost predmeta, kao i smetnje pri gledanju u svetlost.

Za bilo koji od slučaja, potrebno je javiti se lekaru što pre.

Foto: Cover images


reklama